Řádění jemenských rebelů u Rudého moře má první oběti. Budete se zodpovídat, varují USA

Jemenští rebelové Hútíové při středečním raketovém útoku v Adenském zálivu zasáhli obchodní loď a zabili nejméně tři členy posádky. Další lidé jsou zranění. Jedná se o první oběti řádění Hútiů, kteří od října ostřelují vojenské i civilní lodě v oblasti Rudého moře, uvádí CNN.

Krátce po začátku války v Izraeli vyhlásili Hútíové židovskému státu válku. Na podporu svých palestinských spojenců začali jemenští rebelové ostřelovat lodě v Rudém moři. Co začalo zdánlivě nevinně, proměnilo se v globální krizi, která ochromila světový obchod. Útoky Hútíů teď mají své první oběti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hútíové hrozí katastrofální sabotáží. Evropa se bojí útoku rebelů na velmi zranitelný cíl

Balistická raketa vystřelená z Jemenu zasáhla ve středu obchodní loď True Confidence. Plavidlo plulo pod vlajkou Barbadosu a na jeho palubě bylo dvacet lidí, převážně zahraničních pracovníků z Filipín a Vietnamu. K útoku došlo v Adenském zálivu, kterým se vplouvá do Rudého moře, uvedl list Washington Post.

Útok loď výrazně poškodil. Zemřeli nejméně tři členové posádky, čtyři další lidé vyvázli se zraněním. Mezi oběťmi jsou dva Filipínci. Informovala o tom americká CNN.

„Operace byla provedena poté, co posádka lodi odmítla varovné zprávy jemenských námořních sil,“ uvedli Hútíové v prohlášení.

V oblasti Rudého moře operuje bezpečnostní koalice vedená Spojenými státy. I když západní armády v minulosti dokázaly některé drony a rakety Hútíů zachytit, útoku na loď True Confidence zabránit nedokázaly. Zástupci bezpečnostní koalice jsou teď u poničené lodi a snaží se útok prošetřit.

Globální krize pokračuje

„Hútíové pokračují v bezohledných útocích bez ohledu na blaho nevinných civilistů, kteří proplouvají Rudým mořem, a nyní bohužel tragicky zabili nevinné civilisty,“ pronesl na tiskové konferenci Matthew Miller, mluvčí ministerstva zahraničí Spojených států.

„Spojené státy budou i nadále hnát Hútíe k odpovědnosti za jejich útoky, které narušily nejen mezinárodní obchod, svobodu plavby a mezinárodních vod, ale také zabily námořníky,“ dodal.

Od začátku války v Izraeli už se měli jemenští rebelové pokusit o více než 45 různých útoků. Bezpečnostní koalice vedená USA a Velkou Británií obratem provedla čtyři různé útoky na pozice rebelů v Jemenu. Od dalších útoků ale Hútíe neodradila.

Půtky v Rudém moři mezitím tvrdě dopadly na mezinárodní obchod. Řada globálních přepravních společností odklání své lodě pryč. Místo přes Suezský průplav je posílají kolem Afriky. Což se prodraží.

V první polovině února zaznamenal Suezský průplav podle OSN 42procentní pokles měsíčních tranzitů a 82procentní pokles tonáže kontejnerů oproti svému vrcholu v roce 2023.

VIDEO: USA útočily na jemenské povstalce

Tagy: