Řádění ukrajinského tanku. Okupanti v zákopech neměli žádnou šanci, ukazují záběry

Ukrajinská armáda střílí z tanku T-80 na pozice okupantů.

Ukrajinský úder u Kupjansku

Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda provedla úspěšný úder na síť ruských zákopů u charkovského Kupjansku. Ze zveřejněného videa je patrné, že šlo o kombinovaný útok pěchoty podporované tankem. Několik zaskočených okupantů skončilo v zajetí. Bližší okolnosti záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Čistíme naši zemi od okupantů. Pěchota naší knížecí brigády podporovaná tankem udeřila na pozice Rusů u Kupjansku. Ukořistila několik zajatců,“ uvedla ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co když Ukrajina prohraje? Už si tu možnost připouštíme. A Západ se v tom plácá, říká Baar

Na záběrech, které pořídil bezpilotní letoun, je nejdříve vidět ukrajinský tank, jehož posádka střílela na ruské pozice. Tato palba poskytla výhodu ukrajinským vojákům, kteří se mohli přesunout přímo k síti zákopů nepřítele. Okupanti neměli žádnou šanci, některé Rusy Ukrajinci zastřelili, dalších šest vojáků se vzdalo.

Kombinované údery pěchoty podporované tankem prováděla ukrajinská 30. brigáda již letos na jaře. Například koncem května se jí tímto způsobem povedlo zlikvidovat skupinu okupantů, kteří se schovávali v zákopech nedaleko od Bachmutu. Operace ukrajinské 30. brigády působí Rusům v Doněcké i Charkovské oblasti dlouhodobě značné ztráty.

Rusové podle Kyjeva přišli na Ukrajině za poslední rok a tři čtvrtě o 348 tisíc vojáků, 5 798 tanků, 10 771 dalších obrněných vozidel, 10 842 transportních vozidel, 9 116 dělostřeleckých systémů, 324 vrtulníků, 324 letounů a 6 299 dronů. Není pochyb, že značné ztráty budou i na straně Ukrajiny. Čísla však nelze nezávisle ověřit.

Tagy:
válka tank vojáci voják Ukrajina ztráty Rusko zajatci Charkovská oblast zákopy zákop Kupjansk Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda