Radioaktivní jako minerálka. Expert popsal, v čem vynikají uranové střely pro Ukrajince

Střely s ochuzeným uranem vynikají průrazností. Z hlediska radioaktivity ale nejsou vůbec nebezpečné, i když Rusové tvrdí opak. To řekl pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr, podle kterého je pravděpodobné, že uranové střely používá také Moskva.

Londýn přislíbil Ukrajině protitankové střely s ochuzeným uranem, čímž podráždil Rusko v čele s Vladimirem Putinem. Moskva tvrdí, že jde o eskalaci, porušování mezinárodního práva a považuje uranové střely za „jadernou složku“ výzbroje. Takové argumenty jsou ale podle odborníků liché.

„Ochuzený uran je odpad, který vzniká při obohacování jaderného paliva pro jaderné reaktory. Už z názvu vyplývá, že je ochuzený právě o radioaktivitu. Je mnohem méně radioaktivní než přírodní uran. Ve skutečnosti je radioaktivita ochuzeného uranu srovnatelná s některými minerálkami, které pijeme,“ popsal pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin a Šojgu tvrdě hrozí Británii. K jaderné válce zbývá stále méně kroků, zní z Kremlu

Ochuzený uran je tvrdý těžký kov, jde tedy o ideální materiál k výrobě pancířů a protitankových penetračních střel. Klíčovým atributem je tedy průraznost. „Ostatně i v pancířích amerických tanků Abrams je vrstva ochuzeného uranu, Američané by asi nenechali sedět tankisty v radioaktivním tanku,“ sdělil expert.

Stejně jako ostatní těžké kovy – například olovo nebo wolfram – je ale uran vysoce toxický. A to hlavně v práškové podobě.

Rusové je mají taky?

Visingr připomněl, že protitankové střely s ochuzeným uranem se ve výzbrojích armád objevily už v osmdesátých letech minulého století. „Používá je kdekdo včetně Rusů. Ti je mají samozřejmě taky. A dost pravděpodobně je používají na Ukrajině,“ řekl vojenský analytik.

Podle něj je ale velmi obtížné ochuzený uran na bojišti odhalit. „Po nárazu se totiž taková střela vznítí, a tak je docela těžké najít zbytky ochuzeného uranu,“ míní Visingr.

Vojenský analytik se domnívá, že Moskva ostře kritizuje pomoc z Velké Británie, protože tuší, že střely s ochuzeným uranem budou představovat pro pancíře ruských tanků velký problém.

Tagy: