Čeští muži nejčastěji trpí rakovinou prostaty, prevence zachraňuje život

Movember je tradiční celosvětová listopadová charitativní kampaň, která poukazuje na zdraví mužů a také na rakovinu prostaty. Charakteristický je pro ni knírek, který si řada mužů nechává tento měsíc symbolicky narůst. Diagnózu rakovina prostaty si každý rok v ČR vyslechne až osm tisíc mužů. Jedním z nich byl i pan Karel, který je členem pacientské organizace Asociace mužů sobě. Ve svém příběhu prozradil, co pro něho bylo nejtěžší a proč se rozhodl spolu s ostatními pomáhat mužům se stejnou diagnózou.

Karel je muž, který o své zdraví celý život dbal. Sportoval, vyhýbal se alkoholu a cigaretám. Přesto i on si před pár lety vyslechl od svého ošetřujícího lékaře zdrcující diagnózu – rakovina prostaty. „V tu chvíli jsem byl jako opařený. Lékař mi sice sdělil diagnózu, ale už mi neřekl, co mám dělat. Jaká léčba by pro mě byla vzhledem k velikosti nádoru vhodná. Obrátil jsem se tedy na výše postaveného urologa, ale i tam mi chyběly informace,“ říká Karel, který si kvůli citlivému tématu přál zůstat v anonymitě.

Chyběly mi informace o tom, jaké mám možnosti v léčbě. Dokonce jsem byl nucen změnit zdravotní pojišťovnu.

Pan Karel stejně jako řada dalších mužů vůbec netušil, jak situaci řešit. Od svého známého se dozvěděl, že jemu lékař nabídl určitý typ léčby bez možnosti volby. „Přitom pacient v tuto chvíli potřebuje znát, jaké jsou další možnosti. Nezbývalo mi než se naprosto intuitivně rozhodnout sám, protože bylo nutné začít se co nejdříve léčit,“ pokračuje. Jenže opět narazil na problém. Léčbu, kterou si vybral, prý nehradí jeho zdravotní pojišťovna. „Takže jsem byl nucen ještě ke všemu změnit zdravotní pojišťovnu, což jsem tedy udělal a věřil, že to bude v pořádku,“ říká. Ale nebylo. Mezitím se změnilo vedení pojišťovny a ta přestala léčbu hradit.

„Vzápětí se dozvídám další příběh kolegy, člena pacientské organizace. Komplexní onkologické centrum mu léčbu doporučilo. Pak rozhodoval revizní lékař jeho zdravotní pojišťovny. Kolega měl štěstí a mohl se stejně jako já začít léčit. Jeho kamarád se stejnou diagnózou u stejného revizního lékaře měl však smůlu,“ dodává.

Uzdravením to nekončí. Je nutné změnit životní styl, zaměřit se na psychiku. Proto jsem se rozhodl pomáhat dalším mužům.

Karel se nakonec uzdravil a na základě svých poznatků a pocitů se rozhodl pomáhat ostatním mužům, kteří se ocitli ve stejné situaci. „Nejde pouze o léčbu, ale také o to, jak se má člověk chovat po vyléčení. Jak změnit životní návyky, být psychicky v pohodě a získat zpět ztracenou imunitu,“ dodává Karel, který se dnes spolu s ostatními členy pacientské organizace Asociace mužů sobě snaží o osvětu mužů ohledně karcinomu prostaty.

Rakovina prostaty není výjimečná ani u mužů kolem čtyřicítky

Ve kterém věku jsou muži nejvíce ohroženi rakovinou prostaty a jaké mají možnosti léčby? Na to jsme se zeptali urologa MUDr. Martina Lukeše.

Pane doktore, od jakého věku by se měli mít muži na pozoru ohledně rakoviny prostaty?
Nejvíce ohroženou skupinou jsou muži starší 50 let. Bohužel v poslední době stále častěji diagnostikujeme karcinom prostaty i u mužů ve věku 40+ a na naší klinice léčíme už i několik pacientů mladších 40 let. S pravidelnými preventivními prohlídkami doporučujeme našim klientů začít kolem čtyřicátého roku, vhodné jsou zejména pravidelné odběry krve včetně PSA, což je prostatický specifický antigen-marker karcinomu prostaty a sonografické vyšetření.

Jaké jsou možnosti léčby u karcinomu prostaty?
Léčba karcinomu prostaty je závislá na stadiu, ve kterém byla diagnostikovaná. U lokalizovaného karcinomu prostaty přicházejí v úvahu dvě možnosti léčby, obě se snahou o vyléčení. Jedná se o radikální odstranění prostaty či její radikální ozáření. Další možností, která je v dnešní době akceptována je tzv. aktivní sledování. Tato metoda představuje cílené rozhodnutí pacienta s neagresivním karcinomem prostaty neléčit, ale pouze pečlivě sledovat a léčbu zahájit při přesně definovaných známkách zhoršení onemocnění.

V pokročilejších stadiích karcinomu prostaty se uplatňuje hormonální terapie. Většina nádorů prostaty je ovlivněna hormony produkovanými mužským tělem (testosteron). Při léčbě je třeba vliv těchto hormonů omezit, a doporučuje se tedy kastrace. Ta může být buď chirurgická (odstranění varlat), nebo provedená podáváním látek, jež v těle blokují působení mužských hormonů, tedy tzv. chemická. V dnešní době je nedílnou součástí léčby pokročilých nádorů prostaty též chemoterapie.

Příznaky rakoviny prostaty

  • častější potřeba močení, obzvláště v noci
  • obtíže při zahajování močení nebo zadržování moči
  • slabý nebo přerušovaný tok moči
  • bolestivé nebo palčivé močení
  • obtíže při dosahování erekce
  • bolestivá ejakulace
  • krev v moči nebo semeni
  • častá bolest nebo ztuhnutí spodní části zad, boků nebo horních částí stehen

Čím je muž starší, tím se riziko vzniku rakoviny prostaty zvyšuje.

Proč zrovna Movember?

Movember probíhá celosvětově vždy v listopadu. Název vznikl spojením dvou slov November (listopad) a moustache (knír). Tato kampaň poukazuje na zdraví mužů, kteří o svých zdravotních problémech příliš nemluví a k lékaři se často vypraví až ve chvíli, kdy své problémy už nemohou dále přehlížet. Rakovině prostaty je možné předcházet podobně, jako je tomu v případě rakoviny prsu u žen – pravidelnými prohlídkami. A to je hlavní poselství mezinárodní akce Movember, jejímž symbolem je knírek jako typicky mužský prvek. Osvětová kampaň se zaměřuje také na duševní zdraví u mužů a prevenci sebevražd, jejichž počet v letošním roce stoupl.

Tagy: