Rakovinou bude trpět každý třetí, varuje onkoložka. Vysvětlila důvod i možnosti léčby

Rakovina děložního čípku se dá léčit. Pokud se na ni přijde včas...

Péče o onkologické pacienty

Rakovina už není takový strašák jako před 20 lety. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla onkoložka Jana Prausová. Vděčit za to podle jejích slov můžeme medicíně, která za ta léta dosáhla nebývalých úspěchů. Přesto, pokud na sobě zaznamenáte neobvykle symptomy, je dobré vyhledat pomoc lékaře.

Podle ministerstva zdravotnictví bude rakovina do roku 2035 hlavní příčinou úmrtí obyvatel v Evropské unii. Může za to stárnutí populace, nedostatečná gramotnost a také nezdravý životní styl. Dobrou zprávou podle předsedkyně České onkologické společnosti Jany Prausové je, že medicína pokročila natolik, že tuto zákeřnou nemoc lze převést do chronického onemocnění.

„Rakovina je onemocnění, jehož výskyt roste s věkem. Populace stárne, a tudíž je větší pravděpodobnost, že se každý třetí občan dočká své rakoviny. Nicméně je důležité říct, že řadě těchto pacientů už umíme pomoci, zachránit jim život nebo ho výrazně prodloužit a rakovinu převést do chronického onemocnění,“ uvedla předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová. I samotná léčba podle ní v mnohém pokročila. Kromě chemoterapie pacienti podstupují také imunoterapii nebo cílenou léčbu. „Léčba se posunula natolik, že už to opravdu není takový strašák jako před 20 nebo 40 lety,“ doplnila lékařka.

Mezi nejrozšířenější typy rakoviny v Česku u žen patří karcinom prsu, u mužů převažuje karcinom prostaty. „U obou pohlaví jsou to nádory zažívacího traktu, hlavně střeva a konečníku. U žen pak gynekologické tumory a u můžu nádory plic. Tam už se ale situace srovnává se ženami,“ uvedla onkoložka.

Ačkoliv je rakovina specifická spíše pro starší populaci, jsou i případy, kdy touto zákeřnou chorobou onemocní mladí. Jejich počet ale naštěstí neroste. „Máme i nádory, které jsou charakteristické pro vyšší věk u mladších pacientů. Proto je dobré příznaky nepodceňovat a v případě, že se nějaká změna objeví, ihned navštívit lékaře,“ upozornila Prausová.

Pozor na varovné symptomy

Mezi varovné symptomy podle ní patří únava, nechutenství, úbytek váhy, změny nálady nebo teploty. „A pak jsou to nádorové lokální příznaky, které vyplývají z toho, že se někde ten nádor vytváří a překáží svému okolí. Například polykací problémy při nádorech v oblasti krku. Problémy s vyprazdňováním stolice nebo dýchací problémy. Objeví-li se někde krev, kde být nemá... Jsou to také změny na kůži. Jakýkoliv útvar, který na sobě najdete, je určitě varovným signálem, abychom podstoupili preventivní vyšetření,“ řekla onkoložka a vzápětí přiblížila, jak taková prohlídka vypadá.

„Má několik fází. Kompletní vyšetření lékařem pohledem a pohmatem, poté k tomu patří vyšetření krevních testů a zobrazovací metody. Může se začít těmi jednoduchými, jako jsou ultrazvuk či rentgen,“ popsala. „Snažíme se ty nádory najít co nejdříve. Tomu nejvíce pomáhají screenengové obrazy – mamografie u žen a vyšetření tlustého střeva a konečníku u obou pohlaví. Od nového roku přibylo pro kuřáky a exkuřáky vyšetření plic, které může odhalit určitou změnu nebo útvar v plicní tkáni,“ sdělila.

Tagy: