Za odmítnutí evakuace hrozí při povodních tvrdá pokuta. Co čeká hazardéry na paddleboardech?

Hasiči pomáhají s evakuací během povodní.

Oběti a pohřešovaní při povodních

Během povodní se objevila řada lidí, kteří odmítli evakuaci ze svých vodou ohrožených domovů. Ztěžovali tím záchranářům práci, protože část z nich museli nakonec vyzvednout pomocí vrtulníků ve ztížených podmínkách. Zákon na tyto jedince pamatuje a v případě odmítnutí evakuace jim hrozí pokuta do 100 tisíc korun. Sankce mohou mířit i na ty, kteří v rozvodněné řece plavou či se v ní prohánějí na surfu.

Během katastrofických situací, jakými jsou povodně, platí tvrdé sankce za neuposlechnutí výzev zasahujících jednotek. Evakuace se řídí zákonem o integrovaném záchranném systému. A z něj vyplývá povinnost podrobit se evakuaci nařízené velitelem zásahu.

ČTĚTE TAKÉ: Muž se chtěl vykoupat v rozbouřené Vltavě v Praze. Proud ho nesl kilometry

„Fyzická osoba má podle tohoto zákona povinnost strpět omezení vyplývající z opatření stanovených při mimořádné události a omezení nařízená velitelem zásahu při provádění záchranných a likvidačních prací, tedy i nařízení evakuace. Jestliže tuto svou povinnost fyzická osoba nesplní, dopustí se přestupku, za který lze uložit pokutu do výše 100 tisíc korun,“ řekl pro CNN Prima NEWS právník Lukáš Trojan, který je viceprezidentem Unie obhájců.

Postup je následující: Hasiči daného jedince ztotožní a následně se s ním vede správní řízení. „Přestupky projednává Hasičský záchranný sbor. Poté může uložit až takto vysokou pokutu,“ řekl pro CNN Prima NEWS Martin Hrinko, který je garantem studijního programu Bezpečnostní management na Vysoké škole CEVRO.

Hasiči a záchranáři se setkávali rovněž s lidmi, kteří hazardovali se svými životy a vyrazili do rozvodněných toků na různých plavidlech, popřípadě skákali do vody z mostu. Bezpečnostním složkám tím značně ztěžovali práci. Lidé se totiž dobrovolně vystavovali riziku a zvyšovali tím pravděpodobnost, že budou potřebovat pomoc.

V případě skákání či plavání v rozbouřené vodě během povodní a vyhlášeného krizového stavu se jedná o porušení krizového zákona. Pokud bylo vydáno krizové opatření, tak je vstup do vodních toků zakázán. V tomto případě lze uložit pokutu až do výše 20 tisíc korun.

Pokuta padne i za kajak či surfy na rozbouřených řekách

Jinak je tomu u lidí, kteří se během povodní vydají na řeku na surfu, kajaku nebo například na paddleboardu. „Zákaz plavby vzniká vyhlášením 2. a 3. stupně povodňové aktivity. Definuje to vyhláška 241/2002 Sb. § 4. Vyhláška je sice psána jako vyhláška o zákazech plavby plavidel se spalovacími motory, podle vyjádření státní plavební správy platí tento paragraf obecně pro všechna plavidla,“ řekl Hrinko.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Při záplavách pomáhají i vězni. Díky nim máme stovky pytlů s pískem, říká hejtmanka Pecková

Podle advokáta Lukáše Trojana by se rovněž mohl uplatnit zákon o vnitrostátní plavbě, který také hovoří o zákazu plavby během 2. a 3. povodňového stupně. Plavidlem se poté rozumí ovladatelné těleso určené k pohybu nebo stání na vodě, zejména za účelem přepravy osob a nákladu nebo nesení strojů a zařízení. „Za tento přestupek lze uložit pokutu do 100 tisíc korun,“ řekl pro CNN Prima NEWS Trojan.

Pokud tedy lidé využijí paddleboard nebo surf na řece při vyhlášeném 1. povodňovém stupni, tak jim kromě ohrožení vlastního zdraví nic nehrozí.

Tagy:
policie pokuta surf povodeň Hasičský záchranný sbor katastrofy, nehody a mimořádné události