Český gastronomický úspěch. Mezi nejlepšími restauracemi světa je i legendární pražský podnik

Tuzemská kulinářská scéna si může poblahopřát. Do žebříčku portálu Taste Atlas, který vybíral nejlepší restaurace na světě, se dostal také vyhlášený pražský podnik Café Imperial. Dobré umístění si získal za povedený interiér v prvorepublikovém stylu i chutnou nabídku nejen českých pokrmů. Do nejlepší stovky se také probojovala pivnice U Fleků.

První tři příčky prestižního žebříčku obsadily podniky jako vídeňský Figmüller, neapolská L’Antica Pizzeria da Michele či mnichovský Hofbräuhaus. Na 30. místě je vyhlášená česká restaurace Café Imperial, kterou v současnosti provozuje se svým týmem Zdeněk Pohlreich.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česká polévka je mezi nejlepšími pokrmy světa. Pro jakou specialitu byste hlasovali?

„Café Imperial, které často navštěvovali spisovatel Franz Kafka a hudební skladatel Leoš Janáček, je již 100 let nejznámější restaurací v Praze ve stylu prvorepublikových ‚grand café‘. Její luxusní interiér zdobí původní secesní keramické obklady stěn a mozaikový strop,“ nešetřili redaktoři portálu Taste Atlas chválou.

VIDEO: Hostem pořadu Světa financí byl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Podívejte se na celý záznam níže.

Za první republiky byl Café Imperial spíše populární kavárnou přidruženou ke stejnojmennému hotelu než restaurací, která se těšila pozornosti nejen významných Čechoslováků, ale i Němců za dob okupace. Za současnou podobou restaurace, otevřenou v roce 2007, stojí společně s Pohlreichem také podnikatel Lukáš Koubek.

Z jídelníčku pražského podniku na Novém Městě nejvíce zazářila tradiční kulajda. Zmínky se také dočkala svíčková, řízek, švestkové knedlíky, pečená kachna, cibulačka či brunchové vejce Benedikt.

Když si rozšíříme záběr na stovku nejlepších restaurací světa, vtěsná se do výběru ještě jeden český podnik – staročeský pivovar U Fleků. V prestižním globálním žebříčku si vybojoval 72. místo.

„Jde o historickou hospůdku, proslavenou tmavým pivem a tradičními českými pokrmy. Patří mezi nimi především svíčková, kterou servírují v jedinečném historickém prostředí sahajícím až do 15. století,“ píše se v anotaci na portálu Taste Atlas. Jedlíci ocenili také tamější guláš či knedlíky.

Zabodovala i česká polévka

V jiném žebříčku slavila úspěch také tradiční česnečka. Získala nakonec 50. místo mezi světovými polévkami. „Podle českých lidových zvyklostí je nejlepším lékem na nachlazení nebo kocovinu mísa tradiční česnekové polévky. Ačkoli je česnek hlavní ingrediencí, do polévky se přidávají také brambory, masový vývar, cibule a koření, jako jsou kmín a majoránka. Tento zdravý pokrm obvykle doplňuje strouhaný sýr a křupavé krutony, běžně se podává jako předkrm,“ uvádí se v popisku společně s výčtem ingrediencí.

V hlasování podpořilo českou polévku 89 procent lidí, 10 procent se k ní postavilo neutrálně a pouhé procento dalo najevo, že jim pokrm příliš nesedí. Taste Atlas rovněž zmínil dva české podniky, které umí tradiční česnečku nejlépe – pražskou restauraci U Kroka a Bílou Paní v Českém Krumlově.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kde se dá dobře najíst do sta korun? Podívejte se na reportáž, která místa v České republice potěší váš žaludek i peněženku.

Tagy: