Ráno řidič, odpoledne číšník. Češi si kvůli krizi hledají dvě práce, experti však varují

Téměř třetina Čechů hledá druhé zaměstnání, aby lépe zvládali finanční krizi.

Téměř třetina Čechů hledá dvě zaměstnání

Téměř třetina Čechů hledá druhé zaměstnání, aby lépe zvládala finanční krizi. Skloubit však dvě a více prací často nedává prostor dostatečnému odpočinku a s tím přichází i varování sociologů. Dlouhodobé podceňování odpočinku se může projevit na zdraví a psychice.

Dopoledne student, odpoledne učitel nebo prodavač ve dvou různých podnicích. Matyáš Doležal takto funguje už od začátku pandemie. „Nechci počítat každou korunu a žít od výplaty k výplatě. Do osobního života mi to však zasahuje vcelku hodně. Jsem hodně unavený a nezbyde mi tolik času například na partnerský život,“ přiznal pracující student.

Podobně to má i samoživitelka Petra – dopoledne řídí autobus, odpoledne rozváží pizzu. Především proto, aby uživila děti. „Nedovedu si představit, že bych fungovala pouze s jednou prací. Musela bych určitě omezit i koníčky dětí, školní výlety a další aktivity,“ uvedla žena.

Podle sociologů by si přitom každý, kdo kombinuje více prací, měl ve vlastním zájmu vybrat takové, které se doplňují. Například pokud pracujete u počítače, nejvhodnější jsou fyzicky náročnější profese, kdy místo hlavy zaměstnáte tělo. Více prací by přitom nemělo automaticky znamenat zanedbávání odpočinku.

Nezapomínejte na přestávky

Co dále doporučují? Přísně si vytyčte čas, kdy budete odpočívat a kdy pracovat. Při práci z domova pracujte pouze na jednom konkrétním místě, aby se vám z celého bytu nestala kancelář. Důležité jsou i třeba krátké, ale především pravidelné přestávky. A to i kvůli zdraví.

„Lidé, kteří takzvaně obětují sami sebe a říkají, že chodí do práce a nespí jenom proto, aby se ‚jejich rodina měla dobře‘, snižují mnohdy kvalitu své práce, stejně jako výkon. Zároveň se může zvýšit riziko úrazu,“ podotkl sociolog Vojtěch Bednář.

Oslovení lidé redakcí CNN Prima NEWS se shodují, že mít více než jednu práci, musí být náročné. „Neužíváte si života, pořád pracujete,“ podotkla oslovená žena. S růstem cen nejen energií se však hledání dalšího přivýdělku někteří nevyhnou.

Tagy: