Chybí vám peníze? Řešením je druhá práce, radí odborníci a říkají, na co dát pozor

Pracující matka

Česko má stále velký nadbytek volných pracovních míst, a to i v rámci evropského kontextu. Proto jeden z efektivních receptů, jak přečkat zrychlující růst cen, je najít si ke svému stávajícímu zaměstnání ještě přivýdělek. Myslí si to ekonom Štěpán Křeček. „Někteří mě za tento názor kamenovali,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Pokud někdo nemůže vyjít se svým rodinným rozpočtem, má jen dvě možnosti. Snížit výdaje, nebo zvýšit příjmy. „Mnohdy jsou ale výdaje osekány až na dřeň. Pak nezbývá než navyšovat příjmy. Můžeme si říci o vyšší mzdu, požádat o sociální dávky, na které máme nárok, nebo si najít dodatečnou práci, a tím příjmy rodiny navýšit,“ řekl Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tento názor Křeček prezentoval již dříve. Neskrývá, že jde o velmi nepopulární radu, za niž dostal vyčiněno zejména od uživatelů sociálních sítí. „Vznikly dva tábory. Jedni psali: ‚Konečně někdo v televizi říká i nepopulární pravdu,‘ druzí mě skoro ukamenovali. Bylo to tak půl napůl,“ řekl Štěpán Křeček.

Hledejme stresovou páku

Podle něho však současná situace na českém trhu nahrává tomuto způsobu zlepšení rodinného rozpočtu. Tuzemští zaměstnavatelé totiž stále, často marně, shánějí zaměstnance, takže jsou nuceni zvyšovat mzdy, a i šance na získání přivýdělku je tím pádem vyšší.

„Byla řečena nepopulární, ale pravda. Práce je opravdový způsob, jak k penězům přijít. Pokud máme možnost, čas a kapacitu, pak je dobře využít svých schopností,“ shodl se s Křečkem ve vysílání CNN Prima NEWS sociolog Vojtěch Bednář. Upozornil ale, že práci navíc nezvládne každý, protože mají náročné zaměstnání. „Je to pro ně velmi náročné, a proto je často obtížné najít si druhé uplatnění,“ dodal.

Pokud se však člověk k hledání druhé práce odhodlá, měl by si zvolit takovou, která pro něj představuje takzvanou stresovou páku. „Tedy něco, co není v jeho oboru, ale něco trošku jiného a umožňuje mu to kompenzovat zatížení,“ řekl Bednář. Kdo pracuje v kanceláři, měl by si podle něj ideálně přivýdělek hledat v podobě manuální práce.

Pozor na sladění práce a rodiny

„Neměli bychom ale zapomínat také na odpočinek,“ zdůraznil sociolog. Jinak totiž hrozí výrazný pokles výkonnosti ve všech činnostech, které člověk dělá. „Je třeba pečlivě zvažovat, co ještě zvládneme, jaká je naše kapacita – a koneckonců – jak tolerantní jsou naši zaměstnavatelé,“ dodal Vojtěch Bednář.

Snáze se hledá druhé zaměstnání kvalifikovaným pracovníkům, ti si mohou vybírat. „Ve svém okolí znám například spoustu ekonomů, kteří ještě přednášejí na vysokých školách. Mají kontakt se studenty, s jinou skupinou lidí, a v zásadě odpočívají tím, že předávají myšlenky z praxe na univerzitní půdu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Štěpán Křeček.

Podle něho je ale pochopitelné, že ne každý má takové možnosti a že pro lidi, kteří pracují manuálně osm hodin, je pak těžké na další čtyři hodiny opět manuálně pracovat. „Další problém je sladit tu práci s rodinou tak, aby zisk většího množství peněz nevedl k hádkám v rodině,“ dodal Křeček, který je rovněž členem týmu poradců premiéra Petra Fialy (ODS).

Tagy: