Real vládne Španělsku, ale ne ten z Madridu. Trenéra Sociedadu to nijak nevzrušuje

Tabulka fotbalové La Ligy zatím připomíná dobře zamíchané karty, kdy absolutně netušíte, co se na jakém místě objeví. Španělské nejvyšší soutěži v této chvíli překvapivě kraluje Real Sociedad ze San Sebastiánu.

Za Baskicko v posledních letech fotbalově vyčníval spíše znepřátelený klub Sociedadu, a to Athletic Bilbao. To se ale v současné chvíli nachází utopené až na 16. místě tabulky, zatímco rival na všechny ostatní španělské celky hledí z vrchu.

V zemi z Pyrenejského poloostrova momentálně nehraje žádný tým lepší fotbal. Sociedad za 10 zápasů nastřílel 21 gólů, dostal jen čtyři a vede La Ligu. Nutno dodat, že druhé Atlético Madrid má o dvě odehraná utkání méně, ale i tak se „jede“ podle nečekaného scénáře.

Naposledy si baskický tým krkolomně přezdívaný Txuri-urdin (Světlemodří) poradil s Cádizem, tedy nováčkem soutěže. Ale pozor, zatím rozhodně není žádným otloukánkem a ve velké konkurenci drží pátou příčku. Každopádně Sociedad o víkendu vyhrál díky gólu švédského útočníka Alexandera Isaka 1:0.

Tabulka je v tuto chvíli nicneříkající

Kouč Imanol Alguacil se snaží krotit veškeré myšlenky, které by se mohly stáčet k tomu, že jeho celek útočí na titul. „Statistiky naznačují, že se nám daří dobře, ale to je stále málo. Chceme dosáhnout něčeho velkého, musíme jít dál. Být první po deseti zápasech je vlastně k ničemu, zvlášť když některé týmy mají ještě k dispozici zápasy navíc. Tabulka je pro mě nicneříkající,“ poznamenal kouč po posledním duelu. A Alguacil u toho razí klasickou tezi „jdeme od zápasu k zápasu“.

Na odpovědi na otázku, zda může současná jízda skončit titulem, je skutečně ještě brzy. Jisté je, že se tým z města San Sebastián za poslední měsíce zvedl. Dost mu pomohl příchod záložníka Davida Silvy, který se do Španělska vrátil v srpnu po dlouhé desetileté štaci v Manchesteru City. Dalo se čekat, že se 34letý hráč upíše spíše Valencii, kde fotbalově vyrostl, ale pro comeback do své domoviny zvolil Sociedad.

Ten nyní Silva táhne s dalšími proslulými jmény – například s Andrejem Januzajem, který byl dříve považován za jednoho z největších talentů Manchesteru United, nebo zkušeným bekem Nachem Monrealem, jenž strávil dlouhá léta v londýnském Arsenalu. Na marodce je momentálně kapitán Asier Illarramendi známý díky angažmá v Realu Madrid. Tito hráči jsou obklopeni zejména mladšími fotbalisty, kteří postupně šroubují své ceny na trhu. Například 23letý Mikel Oyarzabal zatím vede se šesti trefami tabulku střelců soutěže.

Hlavně jeho zásluhou za sebou Real Sociedad nechává i ten slavnější Real z Madridu. Tabulka v současném stavu připomíná spíše dobře promíchaný „guláš“. Druhé místo drží silné Atlético Madrid, hned za ním je Villareal. Až pak následují Real Madrid a Cádiz, šestá je Granada. Sedmá příčka momentálně patří Seville s českým brankářem Tomášem Vaclíkem, osmá Valencii. Za největší šok probíhající sezony lze označit 12. místo Barcelony.

La Liga zatím není ani ve své třetině, avšak úvodní „chaos“ naznačuje, že v této sezoně „nebude nic nemožné“. Pokud by Real Sociedad přece jen španělskou La Ligu vyhrál, stal by se nejpřekvapivějším vítězem jedné z top evropských soutěží od ročníku 20152016, kdy pohádku dotáhl do konce anglický Leicester City.

Tagy:
soutěž Španělsko FC Barcelona Real Madrid La Liga fotbal Atlético Madrid sport Leicester City Real Sociedad David Silva Imanol Alguacil Valencia CF sportovní soutěž Primera División Baskicko