Realita ukrajinského Lvova: Lidé trpí hlady, maminky čekají s dětmi na autobus i 12 hodin

Rozhovor s Patrikem Kaizrem

Z Ukrajiny před válkou uprchlo podle mezinárodních organizací odhadem už 1,5 milionu lidí. Největšímu náporu čelí Polsko. Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr sledoval osudy zoufalých lidí ze Lvova. Schází jim jídlo, trápí je ale i mrazivé počasí.

V kufru je celý jejich domov. Uprchlíci ve Lvově nejsou jen před nádražím, potkáte je po celém městě. Je 21 hodin a zní sirény ohlašující nebezpečí vzdušného útoku. Na zastávce se v mrazu tísní tisíce lidí. Děti nabalené, jak to jen jde. Venku čekají s maminkami na vlak nebo autobus i několik dní.

Město po počátečním chaosu postavilo stánky s teplým čajem i polní kuchyní. Obyvatelé Lvova pomáhají, jak mohou. „Pomáháme tu lidem, protože to potřebují. Pomáháme všem,“ vypráví dobrovolník Saša.

Na děti ale jakoby se zapomnělo. Sedí v mrazu na lavičkách. Bílý chleba zmrzlýma rukama namáčejí do polévky v plastikovém kelímku. Alespoň něco trochu teplého. Pro ty nejmenší ale není jídlo vůbec. Chybí přesnídávky nebo instantní kaše. Sušenky prostě nestačí.

Když máte štěstí, jste ve frontě na autobus. Kam vás ale autobus odveze, nevíte. Teď je volný jeden do Maďarska. Ten příští možná pojede do Polska. V očích těch, co prchají, se zračí odevzdanost, únava, ale i slzy zoufalství. Z nebe se znovu snáší sníh, zima si vybírá na nádraží krutou daň.

Stovky lidí město opustí, autobusy s nápisem děti mají přednost. Tisíce jich ale do Lvova přišly. Je to koloběh, který zatím nebere konce.

Tagy: