Drsná realita války: Zoufalí rodiče a bezmocní lékaři. Batole podlehlo následkům střelby

Zdravotník reaguje poté, co se mu nepodařilo zachránit život osmnáctiměsíčního syna Mariny Yatskové.

Rusko oznámilo na dnešek klid zbraní u východoukrajinských měst, to se však nedodrželo

Válka na Ukrajině má už desítky dětských obětí. Svět obletěl příběh smrti malého batolete. Matka přivezla 18měsíčního Kirilla do nemocnice v Mariupolu, lékařům se ho však nepodařilo zachránit, informuje agentura AP.

Agentura AP zachytila Kirillovu zdrcenou matku Marinu Yatskovou a jejího přítele Fedora, jak truchlí a objímají bezvládné tělo, které je položené na nosítkách v nemocnici Mariupolu.

Dále pak traumatizovaného zdravotnického pracovníka, který sedí na podlaze nemocnice, a to těsně poté, co 18měsíční dítě zemřelo. I takové příběhy přináší válka na Ukrajině.

Porušení příměří?

Agentura neuvádí, co přesně chlapce zasáhlo. Podle webu Daily Mail se jednalo o zásah šrapnelu, dělostřeleckého granátu. K nehodě údajně došlo jen pár hodin před tím, než Rusko vyhlásilo dočasné příměří. Město v „přestávce“ opustilo pouze 400 civilistů.

Jenže i příměří údajně Rusové porušili. „Byli jsme připraveni evakuovat něco mezi dvěma a třemi tisíci obyvateli do Záporoží. Dohoda zněla, že ráno dojde k přerušení palby a my začneme shromažďovat lidi k evakuaci. Jenže neútočení trvalo z ruské strany pouhých třicet minut. Poté začaly ruské síly vytrvale ostřelovat Mariupol,“ řekl tamější místostarosta ve videohovoru pro americkou CNN.

Použili prý všechno, co měli – vzdušné bomby, rakety, dělostřelectvo. „I po tomto ostřelování se nám podařilo na třech místech shromáždit dohromady zhruba dva tisíce lidí, kteří byli připraveni k evakuaci. Ostřelování ale pokračovalo a zaměřilo se na připravené evakuační autobusy. Takže jsme museli vyzvat lidi, aby se schovali v krytech. A pak začala ruská armáda dělostřelecky ostřelovat ta místa, kde se lidé půl hodiny předtím shromáždili,“ popsal Orlov dále.

Mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou budou pokračovat třetím kolem v pondělí. Podle serveru Ukrajinska pravda to sdělili ukrajinští vyjednavači. Více pro vás nepřetržitě sledujeme v tomto článku.

Tagy:
nemocnice CNN Ukrajina lékař Daily Mail Rusko Mariupol Associated Press Ozbrojené síly Ruské federace Záporoží Marina Yatsková Kirill