Recenze sluchátek Huawei FreeBuds Pro 2: Čistý zvuk, který zvládne konkurovat i Applu

Jasný a čistý zvuk, výkonné potlačení okolního ruchu i povedený design. Technologická společnost Huawei posledních několik let výrazně expandovala do sektoru s nositelnou elektronikou, výjimkou tudíž nebyla ani kategorie bezdrátových sluchátek, kde dlouho vládnou jiné značky. Ve velmi konkurenčním prostředí se nicméně neztratí – sluchátka Huawei FreeBuds Pro 2 totiž dokázala v mnohém překvapit. Jak se osvědčila po týdnu intenzivního testování?

Co do technického zpracování se nedá říct, že by FreeBuds Pro 2 působily lacině, spíše naopak. Decentní pouzdro s hladkým matným povrchem doplňují lesklá plastová sluchátka, která i na dotek připomínají spíše kov. Mnohé uživatele ale možná nepotěší, že právě kvůli lesklému povrchu budou muset často bojovat s viditelnými otisky prstů.

Celá souprava je lehká, kompaktní a snadno přenositelná. Manipulace se sluchátky je rovněž pohodlná. V uších drží poměrně spolehlivě i při běhání či skákání. Plusem jsou také tři různé velikosti vyměnitelných špuntů, které najdou uživatelé jako součást balení. FreeBuds Pro 2 (nikoliv ovšem pouzdro) jsou taktéž odolné vůči vodě a prachu.

Obě dvě sluchátka jsou osazena 11mm dynamickým měničem se čtveřicí magnetů. O doladění zvukové stránky se postarala francouzská firma Devialet, jež v posledních několika letech dokázala překvapit svými výkonnými reproduktory a stereo systémy.

A na kvalitě výstupu FreeBuds Pro 2 to je hodně znát. Díky dvojici různých reproduktorů, kdy se jeden stará o basy a druhý o výšky, je výsledný zvuk jasný a čistý.

Při poslechu hudby jsou basy možná trošku výraznější, ale ne natolik, aby přebily zbytek zvukové stopy. Čistotu zvuku oceníte také při sledování filmů či hraní her. Obzvlášť po aktivaci funkce potlačení okolního ruchu sluchátka velmi dobře vyvažují hlasitou hudbu a střílení v akčních titulech, aniž by jedno či druhé vyloženě „rvalo“ uši.

Huawei FreeBuds Pro 2

  • Duální zvukový systém
  • Frekvenční rozsah od 14 do 48 kHz
  • Bluetooth 5.2
  • Certifikace Hi-Res a HWA
  • Tři úrovně ANC, úroveň až 47 dB
  • Certifikovaná odolnost vůči vodě a prachu IP54
  • Podpora systémů Android i iOS

Některá bezdrátová sluchátka mívají problém s tichým, ale stále slyšitelným šumem, což ale naštěstí není případ testovaných FreeBuds Pro 2. Kvalitou zvuku tak Huawei může vyzvat na souboj i osvědčené AirPods od Applu či mnohem dražší konkurenční modely.

Reklama na ticho

Samostatnou kapitolou je technologie aktivního potlačení hluku (ANC), který zde obstarává trojice mikrofonů. Papírově umí snížit okolní ruch o solidních 47 decibelů a nutno potvrdit, že při testování fungovalo tlumení velice obstojně.

Na silnici dokážou sluchátka značně ztišit okolo projíždějící auta či tramvaje, v letadle člověk pomalu neslyší ani konverzaci opodál sedících spolucestujících či rachot motoru. To vše nahrává tomu, že se může uživatel plně soustředit na hudbu či film bez ohledu na rušnost prostředí.

Opakem ANC je pak režim Awareness, který naopak okolní zvuky zesílí. To se hodí v momentech, kdy je potřeba poslouchat například letištní rozhlas či si s někým promluvit – stačí jedno krátké gesto na „stopce“ sluchátek a dojde ke změně módu. Samozřejmě je další možností vypnout oba dva režimy, v tu chvíli se z FreeBuds Pro 2 stanou „obyčejné špunty“.

Mluvě o gestech, ovládání funguje až na pár drobných zádrhelů bez problémů. Poklepáním, mačkáním nebo přejížděním po nožičkách sluchátek lze zastavit či přepnout skladbu, aktivovat režimy potlačení zvuku či regulovat hlasitost. Během testování se občas stávalo, že sluchátka zaměnila gesta pro aktivování ANC se zastavením hudby, obecně vzato je ale ovládání intuitivní a rychlé.

Konkurence i pro vyšší třídy sluchátek

Proklamovaná výdrž baterie se zapnutým aktivním potlačením hluku se podle Huawei točí okolo čtyř hodin, bez něj pak 6,5 hodiny. V praxi to bylo v obou režimech o necelou půlhodinu méně, což ovšem není v porovnání s konkurencí žádná tragédie. S nabíjecím pouzdrem o slušné kapacitě 580 mAh sluchátka vydrží až tři desítky hodin (za předpokladu, že vypnete funkci potlačení zvuku).

V rámci běžného provozu proto sáhnete po nabíječce nejspíše až po necelém týdnu. Z nuly do úplného nabití se FreeBuds Pro 2 dostanou zhruba za hodinu. O napájení se stará dnes již standardní USB-C kabel. Milým bonusem je doprovodná aplikace do mobilních telefonů Huawei AI Life, skrze níž není problém upravit funkci jednotlivých gest či aktivovat ekvalizér pro poslech hudby.

Prodej Huawei FreeBuds Pro 2 odstartuje v české kotlině 11. července. Celkem budou na výběr tři barevné varianty za jednotnou cenu 4999 Kč. Výrobce navíc v rámci předprodeje nabízí ke sluchátkům dárek v podobě fitness náramku Huawei Band 7, a to do 10. července. I bez něj ovšem jde o bytelný kus prémiového příslušenství, které po zvukové stránce umí zatopit i mnohem dražší konkurenci a co do funkcí patří ke špici ve své cenové škatulce.

Tagy: