Ředitel ŘSD zvažoval zaplatit hackerům, teď otočil. Expert: Omezil možnosti vyjednavačů

Hackerský útok, ilustrační snímek

Vyjednává ŘSD s hackery?

Zaplatit výkupné hackerům je jedna z možností, kterou zvažovalo Ředitelství silnic a dálnic. Jeho šéf Radek Mátl to v pátek otevřeně přiznal Hospodářským novinám. V sobotu ale otočil a na stejnou otázku televizi CNN Prima NEWS odpověděl, že s hackery se nevyjednává.

„Je to záležitost Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a všech složek, které to vyšetřují. Nejednáme s hackery, ani tu částku nechci zveřejňovat. Není to záležitost Ředitelství silnic a dálnic. My nejednáme a platit v tuto chvíli za kybernetický útok nebudeme,“ uvedl šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Přitom ještě v pátek mluvil o výkupném v hodnotě několika desítek milionů korun. „Běžné informace z jiných útoků jsou takové, že při vyjednávání se částky snižují, ale zatím je to jen spekulace. K žádnému jednání nedošlo, zatím je předčasné hovořit, jestli by se zaplacení vyplatilo, nebo ne,“ sdělil Mátl Hospodářským novinám.

„Samozřejmě, že jediná správná odpověď je, že s teroristy se nevyjednává a za ransomware se neplatí. Ale kdyby se neplatilo, tak to nikdo nedělá,“ popsal odborník na kybernetickou bezpečnost Michal Klubal. Ransomware je druh škodlivého programu, který napadá počítačový systém a šifruje data. Typicky požaduje výkupné s tím, že až ho dostane, tak ho opět zpřístupní. „V případě ransomwaru doporučujeme výkupné neplatit,“ uvádí tisková mluvčí NÚKIB Alena Minxová .

Hackeři napadli ŘSD 17. května, v tuto chvíli podle ředitele nefunguje řada aplikací ani webové stránky o dopravních informacích a úředníci se museli vrátit k tužce a papíru. „Pro vnitřní chod organizace to omezující je, museli jsme řadu činností převést z té digitální podoby na analog,“ sdělil Mátl.

„Zpravidla nevyjednává napadený subjekt s vyděrači, ale vstupuje do toho třetí subjekt. Což je komerční firma, která má zkušenost s vyjednáváním s vyděrači a oni jsou schopní snížit výkupné až na polovinu,“ vysvětlil Klubal.

Opozice navrhuje personální důsledky v ŘSD

Opozice by zvážila změnu vedení ŘSD. „Je i na ministerstvu dopravy, aby z toho vyvodilo nějaké personální důsledky, a záleží na doporučení orgánů činných v trestním řízení. Je to zase podcenění prevence,“ řekl Robert Králíček (ANO).

„Pokládám to za mediální neobratnost, podle mě chtěl vyjádřit, že jako řádný hospodář musí zvážit i ekonomické dopady, aby se k těm datům dostal. Určitě nechtěl vyjednávat,“ popsal ministr dopravy Martin Kupka. Podle etického hackera Michala Klubala šéf ŘSD svou otevřeností omezil manévrovací možnosti případných vyjednavačů.

Tagy:
CNN Prima NEWS hackerský útok kybernetická bezpečnost Martin Kupka Robert Králíček hacker Ředitelství silnic a dálnic výkupné Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost ŘSD kybernetický útok Radek Mátl Hospodářské noviny Ministerstvo dopravy České republiky