Ředkev, která uchvátila sociální sítě, zmizela. V japonské Ósace vyrostla z asfaltu

Stala se asi nejfotografovanější ředkví roku. Osamělou bílou kořenovou zeleninu před několika dny objevili obyvatelé Ósaky, jak vyrůstá z asfaltu v srdci tohoto západojaponského města. Chodilyi ji obdivovat a fotografie rostliny vzdorující městu a razící si cestu skrz asfalt se staly sdílenými na sociálních sítích. Jenže už je pryč. Asi ji někdo nakrájel do suši.

Zmizela beze stopy, uvedla agentura Kjódó. Tato kořenová zelenina je známá i pod označením daikon a v Japonsku se používá při přípravě celé řady jídel, včetně suši.

„Vzpoura proti modernímu světu: Ředkev daikon vzdorně vyráží zpod asfaltu přímo před stanicí v Ósace (čtvrtá nejrušnější stanice na světě),“ píše na Twitteru například uživatel Warth Of Gnon.

Rostlina, jejíž bílý kořen vyčníval několik centimetrů z asfaltu nedaleko rušné železniční stanice, přitahovala pozornost. Někteří lidé dokonce i poklekali, aby důkladně prozkoumali, jak se podařilo odolné ředkvi vybojovat si místo k životu

Na zmizení rostliny upozornil asi 40letý muž, který ji chtěl cestou z práce ukázat kolegovi. „Udělala na mě velký dojem vitalita ředkve, která dokáže růst na podobném místě,“ řekl. „Chtěl jsem se na ni podívat, ale je pryč,“ dodal.

V roce 2005 se našla bílá ředkev vyrůstající z asfaltového chodníku v sousední prefektuře Hjógo. I ta přitahovala značnou pozornost, než ji někdo zlomil.

Tagy: