Centrální registr psů se blíží: Provozovat ho bude veterinární komora

Provozovatelem centrálního registru psů bude Komora veterinárních lékařů ČR (KVL). Znovu to v novele zákona o veterinární péči odsouhlasil kabinet v demisi premiéra Andreje Babiše. Vláda souhlasné stanovisko uvedla na svém webu. Původní návrh, který vláda podpořila v lednu, nestihla projednat Sněmovna a takzvaně spadl pod stůl. Mluvčí předkládajícího ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý ČTK sdělil, že jde o stejný materiál.

Ministerstvo zemědělství už dříve oznámilo, že však od 1. ledna spustí jenom pilotní verzi Centrální evidence psů, plnohodnotnou verzi zatím nikoliv. Je to kvůli tomu, že se novela zákona, která by dala provoz registru pod Komoru veterinárních lékařů ČR, nestihla schválit. Plnohodnotný registr by tak měl nejspíš začít fungovat až od roku 2023. Fungování registru psů přikázala předchozí změna veterinárního zákona od příštího roku, stát měl několik let na jeho připravení.

Registrovat budou veterináři

Registr bude neveřejnou evidencí, cenu za evidenci si budou účtovat soukromí veterináři. Záznamy o psech se budou z registru vyřazovat po 20 letech.

Bílý už dříve sdělil, že do systému budou mít přístup soukromí veterináři, státní veterináři a policie, která jej bude používat například při nalezení zaběhnutého zvířete.

„Za zapsání psa do centrální evidence bude cenu určovat individuálně soukromý veterinární lékař v rámci ceny za vakcinaci proti vzteklině. Veterinární lékaři budou povinni zapsat psa do této evidence do sedmi pracovních dní od čipování nebo očkování či přeočkování. Ve stejné lhůtě musí také zapsat změny v informacích o chovateli,“ uvedl. Povinnost dovést psa k veterináři, aby ho mohl zapsat, ale bude na chovateli.

Povinně čipovat, nikoli registrovat

Aktuálně je od 15. ledna 2020 povinnost označit mikročipem štěňata do 3 měsíců věku, nejpozději však před odchodem k novému majiteli. Registrace čipu však povinná není, což je sporné, jelikož bez registrace je čip bezcený a pokud se váš pes ztratí, čip nepůjde načíst a informace o vás se k nálezci nedostanou.

Soukromí veterináři kritizovali právě chybějící jednotný registr psů. Zatím existují jen dílčí databáze, lidé ale nemají povinnost nechat čipované zvíře zaregistrovat, což například komplikuje práci i strážníkům (hledání majitele zatoulaného psa).

Veterinární komora již nyní provozuje evidenci psích pasů. „Centrální evidence psů bude vedena v již existující evidenci psů podle čipů, která obsahuje cca 300 000 položek, tzn. v této evidenci bude kontinuálně pokračováno a bude postupně doplňována až do dosažení 100 procent počtu psů,“ uvádí ministerská zpráva. Stát předpokládá, že většina psů bude zapsána do roku od nabytí účinnosti novely, přechodné období ale na to dává tři roky.

Psa má asi 40 % Čechů

Pouze soukromí veterináři budou moci v systému zapisovat psy, údaje o očkování nebo přeočkování proti vzteklině a změny majitele nebo trvalou změnu adresy místa chovu psa.

Předloni KVL odhadovala, že je v ČR kolem dvou milionů psů. Podle předloňského průzkumu Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost Profi Credit má psa ve své domácnosti až 40 procent Čechů.

Novela zákona také ruší povinnost chovatele včelstev, aby hlásil neprodleně úhyny včelstev nad stanovený limit krajským veterinářům.

Tagy:
pes domácí mazlíčci očkování Andrej Babiš péče o zvíře Česko registrace veterinární komora veterinární lékař Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo zemědělství České republiky