Rehabilitační centrum evropské úrovně v Berouně: Zachránili mi kolena po úrazu, chválí pacientka

Rehabilitační centrum evropské úrovně najdete v Berouně

Záchranný kruh vám vždy hodí v Rehabilitační nemocnici Beroun

Zdraví je vždy na prvním místě. V Berouně to platí dvojnásob, najdete tu mimo jiné vyhlášenou rehabilitační nemocnici. Ta sází kromě špičkového moderního vybavení i na tým zkušených odborníků. Jejím posláním je včasná i následná léčebná rehabilitace, není divu, že jsme ji v rámci natáčení oblíbeného pořadu Prima město nemohli s naším štábem vynechat.

Rehabilitační centrum berounské nemocnice je špičkově vybavené zařízení, patřící k nejlepším svého typu nejen v České republice, ale i za hranicemi. Je zde poskytována včasná léčebná rehabilitace pohybového aparátu jak ambulantním, tak i hospitalizovaným pacientům. „Jsou výkony, kdy dokážeme pacienta pustit i ten večer domů, ale protože operujeme většinou nitrobřišně, tak ponecháváme pacienty přes noc a ráno opouští nemocnici a mohou jít domů,“ říká Petr Zeithaml, primář Centra jednodenní péče Rehabilitační nemocnice Beroun.

Standardní vybavení pokojů pro jednoho až tři pacienty je moderní polohovací lůžko, vlastní sociální zařízení, televizor a wi-fi připojení. O pacienty pečuje tým kvalifikovaných zdravotníků: rehabilitační lékaři, fyzioterapeuti, ergoterapeuti, klinický logoped, klinický psycholog, protetik, dále zdravotní sestry a další zdravotnický personál. Ročně v Rehabilitační nemocnici v Berouně za rok odoperují neuvěřitelných 6 000 pacientů.

Rehabilitační centrum evropské úrovně

Tělocvičny Rehabilitačního centra jsou vybaveny různými zařízeními a stroji, na kterých lidé cvičí pod dohledem odborníků. „Tato zařízení jsou pro pacienty, kteří mají obtíže s pohybovým aparátem, takzvaně pro vertebrogenní pacienty s bolestí v oblasti bederní páteře, která pramení třeba z té svalové disbalance,“ ukazuje primářka Milena Kolářová reportérovi CNN Prima NEWS jedno z pracovišť. „Zaměřujeme se na včasnou rehabilitaci. Přijímáme pacienty po týdnu či deseti dnech po operaci, těžších úrazech nebo po mrtvici. Jsou tu i klienti s roztroušenou sklerózou, amyotrofickou laterální sklerózou a jinými většími problémy, například u pohybového aparátu,“ doplňuje primářka.

Špičkové centrum na evropské úrovni

Rehabilitační centrum v berounské nemocnici, kterou spolu s nemocnicí v Hořovicích a onkologickým centrem Multiscan v Pardubicích vlastní podnikatel řeckého původu Sotirios Zavalianis, patří v České republice k nejmodernějším. Patří i k největším rehabilitačním zařízením pro hospitalizaci.

Jako lékařka špičkového rehabilitačního pracoviště pracuje v týmu, jehož oporou jsou fyzioterapeuti. Podobně jako ve všech zařízeních v republice i tady fyzioterapeuty shánějí. „Nabízíme volná pracovní místa jak pro lékaře, terapeuty, tak i samozřejmě pro sestřičky,“ říká mluvčí Rehabilitační nemocnice Beroun Lucie Lišková. Poptávka po péči, zaměřené na poruchy pohybového aparátu, obecně roste. Za posledních deset let se její objem více než zdvojnásobil, ukazuje přehled Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Voda dělá zázraky

Nezbytnou součástí rehabilitace je i vodoléčba. „Voda je naprosto skvělá a díky Berounu ještě pořád mám obě svoje kolena, ač jsem po těžkém úrazu,“ říká s úsměvem jedna z pacientek, která právě cvičí v bazénu pod pečlivým dohledem Jana Kebrleho, osobního trenéra a bývalého mistra ČR v kulturistice. Ten svým svěřenkyním nic neodpustí. „Je to náročné, ale zároveň ta voda jim pomůže, takže můžou si dovolit víc než na suchu, a proto jim dávám ještě víc zabrat,“ říká terapeut.

Cílem komplexní fyzioterapeutické péče je odstranit nebo co nejvíce zmírnit postižení pacienta. Tím zlepšit kvalitu jeho života a přispět k plné práceschopnosti a také úspěšnému návratu do běžného a společenského života. Na lůžkovou část Rehabilitačního centra jsou pacienti objednáváni na základě řádně vyplněného formuláře k přijetí, je-li doporučené. Žádosti se soustřeďují na sekretariátu centra a posuzuje je primář nebo jeho zástupce. Rehabilitační centrum má smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami.

Ve zdravém těle zdravý duch

Nejen tělo potřebuje léčit, ale v poslední době je to stále i lidská duše. „V tuto chvíli tady máme spuštěné oddělení, které je zaměřeno na akutní psychiatrická onemocnění. To znamená, že spektra akutních psychiatrických onemocnění v zásadě vše, nicméně limitem tady máme věkovou strukturu, primárně přijímáme dospělé pacienty. Součástí naší péče je terapeutická větev, kde máte pohybové aktivity, bazén, fitness, součástí muzikoterapie, fototerapie, kreativní dílny,“ popisuje chod oddělení náměstek pro projektové řízení AKESO holding Pavel Scholz.

Zdravotnický holding AKESO působí v oblasti soukromé zdravotní péče napříč medicínskými obory a inovativním způsobem rozvíjí celou řadu projektů. Majitel a podnikatel řeckého původu Sotirios Zavalianis letos na jaře získal titul EY Podnikatel roku České republiky. Již předtím se stal v regionálních kolech vítězem soutěže ve Středočeském kraji. Porota ocenila také jeho aktivity na poli společenské odpovědnosti.

„Mým snem vždy bylo dělat věci o něco lepší, krásnější. Ve zdravotnictví jsem našel smysl podnikání – ekonomickou logiku i možnost skutečně pomoci lidem.“

Prostě v  Berounské rehabilitační nemocnici si můžete být stoprocentně jistí, že vždy, když budete potřebovat, vám tady hodí záchranný kruh.

Tagy:
nemocnice pacient Beroun Česko fyzioterapie Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Rehabilitační nemocnice Beroun Milena Kolářová Akeso holding