Řehka: Nereagovali jsme na budíček z Krymu. Koledujeme si, že se společnost v krizi zhroutí

Mysleli jsme si, že nám v Evropě nehrozí nebezpečí, a nereagovali jsme na budíček z Krymu. O hrozbách musíme mluvit, řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka. Na bezpečnostní konferenci i během slavnosti na Pražském hradě ocenil Českou pomoc Ukrajině, jedním dechem ovšem dodal, že „máme být rádi, že se nás válka přímo nedotýká“ – na rozdíl od Ukrajinců jsme se na konflikt totiž nepřipravovali a teprve se dohání dluhy z minulosti. Nadále ale podle svých slov zůstává optimistou – stojí si za tím, že Česko má moderní a dobře vycvičenou armádu. „Nechtěl bych být nepřítel, který stojí proti českému vojákovi,“ poznamenal.

„Dlouho jsme nevěnovali obraně dostatečnou pozornost, úsilí ani zdroje. Podlehli jsme omylu odložené potřeby, nereagovali jsme na budíček z Krymu. Mysleli jsme si, že nám v Evropě nehrozí nebezpečí. Bylo pohodlné o tom nemluvit. Nikdo neměl odvahu vystoupit, když se armáda ohlodávala na kost. Jsem občas kritizován za to, že upozorňuji na Ruskou hrozbu, ale myslím, že to je důležité – a budu to dělat nadále,“ začal ostře Řehka svůj dopolední projev na konferenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin? Nejlepší náborář nových zemí do NATO, řekla Černochová. Nastínila další pomoc Ukrajině

Dodal, že je na místě se chystat na „riziko velkého konfliktu“ i proto, abychom jeho rozhoření zabránili. Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je podle něj účinně odstrašit případného agresora, čímž náčelník generálního štábu narážel na Rusko a jeho expanzivní politiku. Obranné výdaje označil za investici do „vlastního bezpečí, tudíž prosperity“. Zopakoval, že existuje jak reálná nebezpečí, tak i protivník. Armáda a NATO proto chystají nové obranné plány a modely.

„Nemůžeme držet lidi ve tmě nevědomosti, zlehčovat hrozbu a nemluvit o tom, co se děje. Naši spoluobčané jsou pak oprávněně v šoku. Nic z toho 30 let neslyšeli. Objevují, že máme všeobecnou brannou povinnost, a diví se, že v opravdu velké krizi – pokud by k ní došlo – začnou státu v nějaké fázi docházet zdroje a bude potřeba do obrany zapojit celou společnost… Pokud slovo mobilizace či konstatování zjevného faktu, že válku v budoucnu nelze zcela vyloučit, vyvolá ve společnosti paniku, koledujeme si o to, aby se taková společnost ve vážné krizi opravdu zhroutila,“ varoval Řehka před průšvihem. Je si ale jistý, že v případě vážné krize by se statisíce Čechů postavily na obranu vlasti.

Rovněž věří, že skončila doba, kdy se výdaje na obranu považovaly za utrácení, plýtvání či dárek pro armádu. Ocenil vládu za odhodlání investovat – zmínil práce na nové koncepci armády do roku 2035 a modernizaci s pořízením nových děl, vozidel pěchoty, vrtulníků, systémů protivzdušné obrany. O těch před ním mluvila také ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

„Tempo je vysoké, pořád je to ale jen dohánění dluhů z minulosti,“ uvedl Řehka s tím, že je potřeba opatřit také nové technologie. Zmínil letoun páté generace (čímž pravděpodobně myslel americký F-35, o jehož nákupu jedná resort obrany) či zapojení umělé inteligence do velení.

„Jak je možné, že nám pořízení některých technologií trvá tak dlouho, že jakmile je dostaneme, už jsou zastaralé? Jak je možné, že tak banální nákup, jako je pořízení batohu nebo osobní balistické ochrany vojáka, se nám ani po několikaletém úsilí nedaří dokončit? Doba, kdy jsme byli v zajetí byrokratických a alibistických procesů, musí skončit. To je prostě hloupé. Investujme do obrany pravidelně a dostatečně,“ nešetřil Řehka kritikou úřednického aparátu.

Kontrola nákupů je podle něj sice nutná, ale systém se nesmí paralyzovat. Investovat je potřeba také pravidelně, ne až v momentě, kdy se za hranicemi schyluje k maléru. „Investice během krize je to nejhorší možné období,“ konstatoval.

Máme štěstí, že se nás válka přímo nedotýká

S dalším projevem pak náčelník generálního štábu vystoupil i večer. Tentokrát řečnil ve Španělském sále Pražského hradu v rámci slavnostního ceremoniálu k 30. výročí vzniku samostatné České republiky.

„Nejsme malá ani bezvýznamná země, jak si občas sami namlouváme. Jsme středně velký, významný a bohatý stát. A stejná je naše armáda. Získali jsme sebevědomí, ale zachováváme si pokoru,“ sdělil Řehka plnému sálu, kde v prvních řadách seděli zástupci vlády, Senátu, Sněmovny a v neposlední řadě také prezident Petr Pavel s první dámou.

Válka na Ukrajině podle náčelníka generálního štábu ukázala, do jakého světa patří Česká republika. Ocenil snahu nejen státu, ale také dobrovolníků při pomoci napadené zemi. Následně ovšem přidal velké varování.

„Měli bychom si uvědomovat, jak velké štěstí máme, že se nás válka přímo nedotýká. Na rozdíl od Ukrajinců jsme se na něco takového doteď nepřipravovali. Svoji bezpečnost jsme brali jako samozřejmost. Nic není samozřejmé a nic není věčné. Je v našem zájmu, abychom toto procitnutí využili k posílení naši obranyschopnost a už ji nikdy nepodcenili,“ apeloval Řehka směrem k politickým špičkám i široké veřejnosti.

„Zavíráním očí před zjevnou realitou nám nejen v ničem nepomohlo, ale přivedlo nás to k válce v Evropě. Je důležité umět racionálně hodnotit situaci, nebát se o ní otevřeně mluvit a problémům se nevyhýbat, ale stavět se k nim čelem. My vojáci stojíme při této zemi v dobrém i zlém, děláme to odjakživa a z přesvědčení. Být vojákem není obyčejná práce. Je to poslání. Dobrovolně přísaháme, že pro obranu vlasti jsme připraveni nasadit i svůj život, a tato přísaha je závazná,“ sdělil na Pražském hradě.

„Nechtěl bych být nepřítel, který stojí proti českému vojákovi. Vždy, když naše země poslala vojáky do zahraničí, odvedli profesionální práci. Někteří z nás za to zaplatili nejvyšší cenu,“ podotkl na závěr Řehka.

O roli České republiky ve válce na Ukrajině i Severoatlantické alianci se v pořadu K věci rozmluvil Jakub Landovský, velvyslanec ČR při NATO, který byl rovněž na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. Záznam si můžete pustit níže:

Tagy:
válka armáda vojáci bezpečnost náčelník konference Pražský hrad Karel Řehka generál Rusko generální štáb náčelník generálního štábu Armáda České republiky Generální štáb Armády České republiky