Reportáž z Kurdistánu: Přes cestovky i s karibským pasem, stovky rodin chtějí do Evropy

Štáb živě k situaci v Kurdistánu

Krize na polsko-běloruských hranicích pokračuje. Reportérce CNN Prima NEWS se podařilo zjistit, jak funguje pašování lidí přes Bělorusko do Evropské unie. Legální i nelegální stránky tohoto byznysu odhalila přímo v Iráckém Kurdistánu. První instancí, na kterou se Kurdové obrací, jsou místní turistické kanceláře.

Stovky kurdských rodin, podobný příběh. „Chodí sem, protože chtějí přes Bělorusko do Evropy. Říkám: „Je to těžké. Budete mít problémy.“ Jenže vzhledem k tomu, že to je legální, tak to prostě zařídím,“ říká Alan, spoluvlastník jedné cestovní kanceláře.

ŽIVĚ: Připojte se do diskuze s autory reportáží o migraci z Iráckého Kurdistánu

Posted by Zpravodajství FTV Prima on Tuesday, November 23, 2021

Alan pošle poptávku na vízum do turecké cestovky. Ta kontaktuje turistickou kancelář v Bělorusku. Zařídit obě víza může kancelář v urgentním případě do čtyř hodin. Co ale dělat, když letecké společnosti na spoj do Minsku nepouští cestující s iráckým pasem?

„Můžete letět do Íránu nebo Turecka. S přestupem v Arménii se dostanete do Běloruska,“ vysvětluje Alan. Mimo kameru jsme se dozvěděli, že tento byznys funguje neoficiálně, a to přes takzvané převaděče.

A přímo s pašerákem se nám po dlouhém dohadování podařilo spojit. Svůj byznys vede tento Kurd v bezpečí v Polsku. „Jsme v Minsku. Chceme přes hranici. Volám správnému člověku?“ ptá se tlumočník Aras. „Ano. Voláš tomu správnému. Pomůžu vám. Minulý týden jeden z mých lidí dostal do Polska sedm běženců. Jen to teď trvá týden. Je to těžké, ale zvládneme to,“ odpovídá pašerák.

A cena? „Na osobu 8 500 dolarů,“ dodává. To je v přepočtu téměř 200 tisíc korun. Kurdští pašeráci ale podle člena kurdského parlamentu nejsou ten největší problém. „Převaděči nejsou tady v Kurdistánu. Je to běloruská vláda, kdo pašuje lidi. Navíc se teď na sociálních sítích objevují inzerce lákající na Ukrajinu,“ říká Sirwan Baban.

Poslední dobou se zvýšila poptávka po turistických vízech na Ukrajinu. „Jsou tu dva způsoby, jak můžete odejít. Závisí na tom, jestli máte nebo nemáte peníze. Bohatí si můžou koupit dominikánský pas, se kterým dostanou vízum do Evropy,“ vypráví navrátilec z Běloruska Gudi.

„Můžete si koupit pas. Částka se pohybuje od 90 tisíc dolarů (dva miliony korun, pozn. red.),“ líčí manažerka cestovní kanceláře pro bohaté klienty. A zase. Všechno legálně. Jen papíry se nevyřizují v Kurdistánu, ale v Dubaji. Hotový pas si člověk po zhruba čtyřech měsících vyzvedne přímo tady na pobočce v Sulejmánii. Ať chudí nebo bohatí. Z Iráckého Kurdistánu odcházejí hlavně mladí lidé.

Tagy: