Reportér v Kyjevě: Rusové se vrací ke klasické taktice. Z Ukrajinců se stávají partyzáni

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno z Kyjeva o aktuální situaci na Ukrajině (10.3.2022)

Matyáš Zrno o situaci v Kyjevě 10.3.2022

Situace na Ukrajině se mění každou minutou. Přímo z Kyjeva válku sleduje reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který uvedl, že se Rusové vrací ke své klasické taktice. „Po prvním pokusu o bleskové obsazení Kyjeva lehkými silami se Rusové vrací ke klasickému metodickému postupu – ostřelování a bombardování,“ uvedl v pořadu Nový den.

Ve středu lidi po celém světě šokovalo bombardování města Mariupol. Ruští vojáci zde mimo jiné ostřelovali porodnici. Jejich útok si vyžádal životy tří lidí, včetně jednoho dítěte. Dalších 17 bylo podle správy města zraněno.

Právě bombardování je podle Zrna klasickým postupem Rusů. „Jde o vyvolávání strachu a hrůzy, aby zlomili vůli obyvatel k odporu. Ale tady v Kyjevě to lidi spíše zatvrdilo v ochotě proti ruské invazi bojovat,“ řekl.

Ačkoliv reportér tráví poslední dny v hlavním ukrajinském městě, bombardování ani signalizační sirény neslyšel. „Už tři dny je v Kyjevě poměrně klid. Na ulicích je více lidí i aut, po čtrnácti dnech opět fungují semafory. Město působí napjatým, nervózním, ale klidným dojmem,“ přiblížil.

„Po prvním pokusu o bleskové obsazení Kyjeva lehkými silami, které skončilo ohořelými ruskými vozidly, se Rusové vracejí k pomalému metodickému postupu s využitím palebné převahy, tedy bombardování dělostřelectvem, raketami a letectvem,“ uvedl. „To ale vyžaduje značnou koncentraci sil, takže v tuto chvíli přeskupují jednotky a snaží se k nim dostat zásoby. Postup tak začne za delší chvíli a bude nějaký čas trvat,“ pokračoval.

Vzhledem ke svým zkušenostem z války v Afghánistánu může porovnávat oba konflikty. „Je to jakýsi mix. Na Ukrajině jsou dvě armády, která mají na řadě míst pevné linie, zákopy a bunkry. Na druhé straně se ruské útočné jednotky dostávají poměrně daleko, ale mají problém se zásobováním. A jejich zásobovací kolony jsou terčem útoků ukrajinské teritoriální obrany,“ dodal.

Kvůli ukrajinskému odporu tak nemají Rusové dost sil na to, aby vytvořili pevné základny. „V tom je konflikt na Ukrajině nekonvenční. Ukrajinci se rychle učí bojům partyzánského typu, čímž Rusům zasazují těžké rány,“ uzavřel.

Tagy: