Reportérka na Ukrajině: Pokud přijde válka, lidé jsou připraveni jít do boje a neutíkat

Ukrajinský voják

Darja Stomatová z Ukrajiny

Klid, strach, ale i chuť bojovat. Pocity Ukrajinců jsou za současné politické situace smíšené. Například ve Lvově řada lidí doufá, že by se jich případný konflikt s Ruskem dotkl až jako posledních. Město na západě země se pro mnohé stalo útočištěm už po událostech roku 2014. Nyní se tam přestěhovalo také několik ambasád kvůli obavám z ruské invaze a bezpečnosti Kyjeva. Dění na Ukrajině popsala přímo z místa reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová.

Eduardova rodina žila po několik generací v relativním bezpečí na svém rodném Krymu, kde přečkala střídání hned několika různých politických režimů. Ruská anexe v roce 2014 pro něj ale byla poslední kapkou.

„Tehdy jsem byl jedním ze skeptiků vůči starším spoluobčanům na Krymu, kteří říkali, že Vladimir Putin zahájí invazi. Že si vezme Krym. Upřímně jsem tyto názory považoval za bezvýznamné, že asi trpí post-sovětským traumatem,“ zavzpomínal Eduard na rok 2014. Jakmile ale Rusko přece jen obsadilo Krym, Eduard se rozhodl odejít do Lvova.

„Na mé rodné ulici byl billboard. A na něm má velká fotka z Majdanu. Stálo na ní, že jsem velmi nebezpečný zločinec, a každý, kdo mě uvidí, mě musí nahlásit místním úřadům,“ řekl reportérce CNN Prima NEWS.

Stejně jako Eduard musela svůj domov kdysi opustit také cukrářka Olga. „Kvůli válce jsem odešla z Doněcku. Neuznávám okupaci Ukrajiny, podporuji ukrajinskou jednotu,“ svěřila se štábu.

O Lvově se dá rovněž říci, že se stal druhým hlavním městem – kvůli obavám z ruské invaze se tam totiž přestěhovalo hned několik ambasád.

Napětí v lidech vyvolává patriotismus

Obyvatelé Lvova doufají, že by se jich případná válka dotkla jako posledních. Třebaže ve městě nepanuje takové napětí z možného konfliktu jako v Kyjevě, místní jej vnímají. Tamější rada posílila teritoriální obranu dalšími penězi a vůli chopit se zbraně mají i mladí Ukrajinci.

„Bavili jsme se s mladíkem, kterému bude za několik měsíců 18 let. Kdyby začala válka, šel by do ní. Nicméně už osm let visí nad těmito lidmi Damoklův meč. Sžili se s tím. Napětí, které tu panuje, ale v lidech vyvolává určitý patriotismus,“ popsala současnou atmosféru reportérka CNN Prima NEWS v pořadu 360°.

Tagy: