Ustupujeme neočkovaným a omezujeme vakcinované. To by se mělo změnit, míní Kuba

Martin Kuba

PARTIE Terezie Tománkové 23.1.2022 11:55

Téma očkování v Česku nadále rozděluje společnost. Podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) není v pořádku, že se neustále omezují plně očkovaní. „Bavíme se pořád o tom, jak usnadnit život neočkovaným. Máme zde ale velké množství lidí, co pro ochranu společnosti udělali maximum, ale pořád je limitujeme tím, že se musí zavírat do karantén,“ prohlásil v Partii na CNN Prima NEWS.

Kuba se vyjádřil k očkování dětí posilovací dávkou vakcíny, podle něj by o vakcinaci měli vždy rozhodovat rodiče. „Souhlasím, že průběh nemoci u dětí není nijak rizikový. V minimálních případech se pak projevují komplikace a je na každém rodiči, aby o očkování rozhodl,“ zdůraznil.

Podle hejtmana Jihočeského kraje ovšem současná opatření značně komplikují život i lidem, kteří jsou očkovaní. „Pořád se bavíme o těch, kteří se nechtějí očkovat, jak jim situaci usnadnit. Já bych ale rád řekl jednu věc: Je zde velké množství lidí, kteří se nechali očkovat, a vy pořád říkáte, ať se nějak chovají, ať chrání rizikové. Vždyť očkovat se mohl každý,“ podotkl.

Navrhuje proto současný systém změnit. „A to tak, aby se pořád nelimitovali lidé, kteří za sebou mají například tři dávky očkování. Ti udělali maximum pro ochranu společnosti, ale nyní se stále ještě někde musí zavírat do karantén,“ uvedl.

Covid pasy ano, nebo ne?

Spolu s dalšími hosty Partie se Kuba vyjádřil i ke covid pasům a povinnému testování dvakrát týdně ve firmách. „Nerozumím rozdílu mezi školami, kde se testuje jednou týdně, a ve firmách, kde se testuje dvakrát týdně. Nyní podle dat omikron startuje u dětí, postupně bude prorážet do vyšších věkových skupin. Výskyt nákazy ve firmách bude odpovídat tomu ve školách. Pochybuji ale, že se dá virus utestovat,“ dodal.

Poslanec David Kasal (ANO) doplnil, že by každá vláda měla vydávat taková opatření, aby ochránila životy občanů a nezahltily se nemocnice. „Musíme rozlišit, čeho chceme opatřením dosáhnout. Epidemii nevymýtíme, musíme si říci, jak jí proplujeme, abychom nenakazili další lidi,“ dodal ohledně covid pasů, které umožňují využívat určitých služeb jen lidem s očkováním, nebo po prodělání nemoci.

Naopak podle poslankyně Karly Maříkové (SPD) opatření ztrácí smysl, ať už zde omikron máme, nebo ne. „I očkovaní a lidé po prodělání nemoci se mohou nakazit a nemoc dál šířit. Lidé s negativním testem by byli jistotou, že jsou bezinfekční. Mohli bychom opatření zrušit a jít po vzoru Irska nebo Velké Británie. Pokud opatření trvá a diskriminuje část lidí, tak štěpí společnost,“ myslí si.

Kuba s tím však nesouhlasí. „Paní Maříková říká, ať jdeme po vzoru Anglie. Jenže ta má před námi měsíc náskok a svůj vrchol s omikronem má za sebou. My jsme na začátku. Kdyby tento argument padl za měsíc, tak je relevantní, ale zasaďme ho do časového rámce,“ řekl.

Senátorka Alena Dernerová (STAN) však následně podpořila názor Maříkové. „Covid pasy bych zrušila. Omikron obchází i očkování, i tito lidé mohou infekci šířit. Je to diskriminace lidí, kteří nemoc prodělali před více jak 180 dny a mají protilátky. I v Izraeli řekli ne covid pasům, přináší to rozdělování společnosti. Fungují tam testy a bylo by dobré, kdybychom se covid pasů brzy zbavili i u nás,“ uzavřela.

Tagy: