Respirační nemoci útočí: Nakažených rychle přibývá. Ohroženi jsou hlavně předškoláci

Respirační nemoci řádí v Česku (Ilustrační foto)

Respirační nemoci řádí v Česku

Respirační onemocnění aktuálně útočí v plné síle. Počet nakažených roste ve všech věkových kategoriích a ve většině regionů. Rodiče předškoláků by měli být obzvláště obezřetní, protože děti do pěti let patří mezi nejvíce zasažené skupiny.

Počet akutních respiračních onemocnění stoupl i v Jihomoravském kraji, od minulého týdne dokonce o třináct a půl procenta. Jedná se především o infekční rýmu a koronaviry. „Denně míváme průměrně tři až šest respiračních infekcí. V současné době i běžná rýma trvá dva až tři týdny,“ potvrdila praktická lékařka Ludmila Švaříčková Drahokoupilová z Brna pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: V Podolí otevřeli moderní oddělení porodnice. Rodiče budou neustále s miminkem, popsal Krofta

Mezi nakaženými se stále objevují i případy onemocnění COVID-19. V Jihomoravském kraji bylo za poslední týden potvrzeno více než padesát případů na 100 tisíc obyvatel.

I když COVID-19 nyní způsobuje mnohem méně závažných průběhů než v době pandemie, stále není radno ho podceňovat. „Pokud máte nějaká další přidružená onemocnění, je vhodné poradit se o tom se svým lékařem,“ radí lékařka.

S nástupem podzimu se podle ní zvyšuje i počet případů černého kašle. „Máme opakované záchyty a těžké průběhy i u dospělých pacientů,“ dodala.

Po prodělání černého kašle může mít člověk potíže až rok. „Opravdu nestačí očkování z dětství. Je velmi dobrý nápad se přeočkovat alespoň jednou v dospělosti,“ doporučila Švaříčková Drahokoupilová. Lékaři rovněž důrazně doporučují dbát na prevenci a při návštěvě ordinace nosit roušku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zákeřný long covid. Problémem je mozková mlha, uvedl Prymula a popsal další potíže

Tagy: