Zatímco pro spotřebitele je zdražování vepřového masa a uzenin v posledních měsících špatnou zprávou, chovatelé prasat si nynější výkupní ceny nemohou vynachválit. Za jejich nárůstem stojí především výrazný úbytek stavů prasat napříč Evropou. Experti očekávají, že růst cen výrobků z vepřového masa ještě neskončil.
„Snad poprvé od roku 2002 skončí náš chov prasat v zisku,“ říká hlavní zootechnik Karel Kašák z Agra Brtnice, kde mají ustájeno 3 700 kusů. Přitom ještě před dvěma lety musel zemědělský podnik na Vysočině chov redukovat a vedení zvažovalo, že dokonce vepříny zavře úplně. Výkupní ceny se od té doby ale výrazně zvedly. Zatímco v říjnu 2021 dostávali chovatelé od jatek za kilo živého prasete 25 korun, letos to bylo už 42 korun. „Konec prasat je ovšem i tak otázkou času. Jsou na nás kladeny nároky, co se týče welfare (životní pohoda zvířat, pozn. red.) a lidé žijící v okolí prasečáků si ve větší míře stěžují na hluk a zápach,“ dodává Karel Kašák.
1990 | 2000 | 2016 | 2022 | |
---|---|---|---|---|
počet prasat v ČR (zdroj: ČSÚ) | 4,79 mil | 3,69 mil | 1,55 mil | 1,43 mil |
Vyšší výkupní ceny se již promítly i na pultech. Loni v říjnu jsme kupovali kilo vepřové kýty v průměru za 132 korun, letos v květnu i za 151 korun. Podle posledních říjnových dat obchodníci zlevnili na 134 korun. Kormidlo se ovšem může znovu otočit směrem ke zdražování: „Když se podíváte na hospodářské výsledky všech masařů za loňský rok, vidíte, že jsme na třetinových ziscích, co jsme byli dva roky předtím. Takže do teď se nám nepodařilo promítnout do cen zdražování energií, náhradních dílů nebo lidské práce. Pokud přijde od nového roku další navýšení cen energií, musíme chtě nechtě zdražovat,“ říká předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík. Dodává, že zvýšení cen by mělo být až deset procent jak u uzenin, tak u naporcovaného masa.
10/2022 | 3/2023 | 5/2023 | 10/2023 | |
---|---|---|---|---|
1 kg vepřové kýty (zdroj: ČSÚ) | 132 Kč | 145 Kč | 151 Kč | 134 Kč |
Pohádka o zdražování?
Za pravdu Pilčíkovi částečně dává agrární analytik Petr Havel. „Ten doběh vyšších nákladů a vyšších cen za prasata se projeví v uzeninách, ale u samotného vepřového už pro zdražování moc prostor není. A ten důvod je prostý – spotřebitelé omezují vepřové. To je sice stále nejkonzumovanějším masem mezi Čechy, ale kdyby výrazně zdražilo, tak budou více nakupovat levnější drůbeží,“ poznamenává.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výborný chce pro žáky české potraviny. Ty jsou však dražší, školy na ně nemají
Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy jde ze strany výrobců jen o jakousi pohádku, které by neměl spotřebitel naslouchat. „Nedostatek prasat napříč Evropou je objektivní fakt, ale podle mě neopodstatňuje takové zdražování, kterého jsme v letošním roce byli svědky a které dál naznačují dodavatelé,” upozorňuje Kovanda.
Nezlevníte? Dovezeme z Polska
Šéf českých uzenářů Karel Pilčík tvrdí, že firmy jsou pod větším tlakem obchodních řetězců, které prý tlačí na co nejnižší cenu. „Jeden supermarket nám řekl, že pokud mu nedodáme za jím stanovenou cenu, tak to dovezou z Polska.“ Český zákazník se orientuje především na cenu a až pak na zemi původu. Zástupci obchodních řetězců proto říkají, že nemají na výběr. „Obchody opakovaně varují, že pokud vláda nechce potravinářům pomáhat s vysokými cenami energií, znamená to bohužel nutnost více dovážet ze zahraničí, kde jsou ceny dodavatelů často o 15–20 % nižší než v ČR,“ tvrdí prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obchodníci slíbili, že promítnou nižší DPH do cen potravin. Přesto zdraží, prý kvůli energiím