Soud potrestal řidiče autobusu z Bosny. Na Lounsku nedal přednost a zavinil smrt mladíka

Podmínečný trest v délce osmnácti měsíců si vyslechl řidič autobusu původem z Bosny a Hercegoviny, který způsobil na Lounsku v Ústeckém kraji smrtelnou dopravní nehodu. Zároveň obdržel dočasný zákaz řízení. Nad svým činem projevil lítost a částečnou vinu přijal. Podle vedení firmy, pro kterou pracoval, byl nespolehlivým zaměstnancem a autobus několikrát poškodil. Muž se těmto obviněním brání.

Za usmrcení z nedbalosti obdržel od Okresního soudu v Lounech 57letý Zoran Mileševič podmínečný trest v délce 18 měsíců s odkladem na tři roky. Podle rozsudku měl v říjnu 2021 řídit autobus na silnici vedoucí od Petrohradu v okrese Louny do Lubence. Během své jízdy způsobil nehodu se smrtelným zraněním.

Soud Mileševičovi také zakázal řízení všech motorových vozidel na jeden rok, za volant autobusu nesmí usednout tři a půl roku. Rozsudek je pravomocný, státní zástupce i obžalovaný se vzdali práva na odvolání.

„Na křižovatce nedal přednost v jízdě motorovému vozidlu Ford Tranzit. Jeho řidič, který nebyl během jízdy připoután bezpečnostním pásem, na autobus ve svém jízdním pruhu zareagoval přejetím do protisměru, kde levou přední částí vozidla narazil do tahače návěsů,“ uvedl v obžalobě státní zástupce. Dvacetiletý šofér tranzitu utrpěl při nehodě těžká zranění. O dva dny později v nemocnici Motol zemřel.

„Chtěl bych říci, že mi je velmi líto, co se stalo. Nikdy v životě jsem takovou chybu neudělal. Byly kolem toho nešťastné okolnosti. Nevím, jak k tomu všemu došlo. V dálce jsem viděl světla, a tak jsem odbočil. Neuvědomil jsem si, že bych tím mohl někoho ohrozit. Na základě nálezu a zjištění přebírám část viny,“ uvedl řidič autobusu.

Spory se zaměstnavatelem

V Česku jezdil Mileševič s autobusem tři roky, stejně dlouhou dobu strávil za volantem dříve i v Kanadě, kam emigroval kvůli válce v Jugoslávii. Od zaměstnavatele v Česku nedostal kladné hodnocení. Vedoucí ho popsala jako nespolehlivého zaměstnance, který lže a neplní řádně pracovní povinnosti. Několikrát prý také poškodil autobus, jednu kolizi s autem ani nenahlásil.

„Vůbec nevím, odkud všechny tyhle informace má. Od doby, co jsem opustil byt mé šéfové, se ke mně chovala jako k otrokovi. Nevím, proč mě tedy zaměstnávali, když jsem byl podle ní tak špatný,” reagoval řidič na nařčení.

Tagy: