Ringo Čech: Já ti to vyznamenání dám, slíbil mi kdysi Miloš. Sobotka tomu bránil

František Ringo Čech má na politiku svérázný pohled.

360° (307)

Odmítnutí účasti na slavnostním předání státních vyznamenání je neslušné gesto, rozzlobil se v pořadu 360° zpěvák a bývalý politik František Ringo Čech. V pondělí na Pražský hrad nedorazili například šéfka Sněmovny Pekarová Adamová (TOP 09) nebo předseda Senátu Vystrčil (ODS). Ringo Čech podle svých slov na státní vyznamenání čekal tři roky, přestože mu jej jeho přítel Miloš Zeman slíbil. Proti byl tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), prozradil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zeman ve Vladislavském sále na Pražském hradě předal státní vyznamenání za loňský a předloňský rok několika desítkám osobností. Ceremoniálu se zúčastnili i bývalí politici či členové vlády, z pozvaných odmítli přijít kvůli dřívějšímu proruskému postoji prezidenta předsedové parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Podle zpěváka, někdejšího politika a Zemanova příznivce Františka Ringo Čecha ale lidé nepochopili smysl státních vyznamenání. Odmítnutí účasti na ceremoniálu označil za neslušné gesto.

„Ta ocenění nedává Miloš. Nevezme si život, pokud tam budou chybět protestující. Vzal jsem to tak, že mi to vyznamenání dává společnost. Aby někdo dělal body na takové hanebnosti, kór v této těžké době? Kdy máme prezentovat jednotu? Oni by toho Miloše nejradši zastřelili, kdyby mohli a kdyby nebyli srabi,“ rozčiloval se v pořadu 360°.

V tom mu oponovala senátorka Miroslava Němcová (ODS), která umělci připomněla, že propůjčení státních vyznamenání je prezidentova pravomoc.

Sám Ringo Čech údajně čekal na své vyznamenání od Zemana tři roky, protože ocenění „blokoval“ tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Miloš mi říkal: Já ti ho dám, Ringo. Sobotka ti ho nechce dát,“ odtajnil zpěvák. Medaile se tak od prezidenta měl dočkat až poté, co se účastnil předvolební sešlosti sociálních demokratů.

Zeman a Putin? Chovali se tak všichni

Herec rovněž odmítl kritiku politiků i části veřejnosti, že by se Zeman choval příliš prorusky. „Chovali se tak všichni prezidenti. To bahno, které se hází na Miloše Zemana, je nespravedlivé. Stejně se choval Václav Klaus nebo Petr Nečas. Co si sami nevyjednáme, to nebudeme mít,“ hájil postoje hlavy státu, která doposud stranila ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Prý šlo vždy o ekonomické zájmy země.

Co se týče invaze na Ukrajinu, tu ve vysílání odsoudil. Sám nečekal, že Putin přistoupí k válečnému výpadu. „Byl jsem z toho vyvedený z míry, jsem pořád. Je buď v koncích, nebo mu přeskočilo,“ konstatoval v pořadu 360°.

Tagy: