Zeman po dvou letech předal státní vyznamenání. Zastal se Bohdalové, ocení Zelenského

Prezident Miloš Zeman předal v pondělí 7. března státní vyznamenání.

Slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání

Prezident Miloš Zeman ve Vladislavském sále na Pražském hradě po několika odkladech předal více než 60 osobnostem státní vyznamenání. Mezi oceněnými byli vědci, podnikatelé, vojáci, politici, umělci i sportovci. Hlava státu nad rámec avizovaných osobností ocení nejvyšším státním vyznamenáním také ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Zeman vyzdvihl jeho odvahu a statečnost. Ceremoniály se v posledních dvou letech nekonaly kvůli pandemii a Zemanově hospitalizaci. Ve Vladislavském sále se ho zúčastnilo asi 600 hostů.

V netradičním datu, 7. března, udělil Miloš Zeman na Pražském hradě státní vyznamenání za poslední dva roky. Samotné pódium proto muselo být zvětšeno a také uzpůsobeno, aby bylo bezbariérové. Prezident totiž slavnost absolvoval na invalidním vozíku.

Před samotným předáním vyznamenání ve svém proslovu uvedl, že vyhoví návrhu, který zazněl ve Sněmovně, a nejvyšším státním vyznamenáním ocení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Jedna z našich poslankyň vystoupila s návrhem, abych udělil nejvyšší české vyznamenání ukrajinskému prezidentovi Zelenskému, a já jsem se rozhodl tomuto návrhu vyhovět. Je tomu tak proto, protože ukrajinský prezident projevil odvahu a statečnost, a třebaže mu Spojené státy nabízely evakuaci, zůstal v hlavním městě své země, odkud řídí její obranu,“ vyzdvihl Zeman.

Řád bílého lva získalo 11 lidí

Jména oceněných byla vzhledem k okolnostem netradičně známa již před ceremonií. Kancelář prezidenta republiky totiž seznamy vyznamenaných zveřejnila k 28. říjnu 2020 i 2021. Zeman se za poslední dva roky rozhodl vyznamenat 11 osobností Řádem bílého lva. V pondělí jej získal válečný veterán Miroslav Masopust, herečka Jiřina Bohdalová, epidemiolog Roman Prymula a kosmonaut Vladimír Remek. Právě herečky se Zeman ve svém projevu zastal. Uvedl, že jí novináři závidí.

Posmrtně vyznamenání získali váleční veteráni Alexander Hess, František Chábera a Josef Koukal, legionář a oběť komunistického režimu Heliodor Píka, zpěvák Karel Gott, podnikatel Petr Kellner a britský politik Alfred Duff Cooper, který rezignoval na protest proti podpisu mnichovské dohody. Za Gotta vyznamenání převzala jeho manželka Ivana, za Kellnera jeho dcera Anna.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka dostal in memoriam Karel Raška, zakladatel moderní československé epidemiologie. Stejný řád měl dostat i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Kvůli rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení části volebního zákona ale jeho ocenění Zeman odvolal.

Chyběl Cimický i Krpálek

Z původního seznamu oceněných na udílení chyběl také psychiatr a spisovatel Jan Cimický, který se rozhodl nepřevzít medaili Za zásluhy kvůli obviněním ze sexuálního napadení a obtěžování. Kvůli situaci na Ukrajině, která čelí invazi ruské armády, odmítl na slavnostní ceremoniál dorazit také olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek.

Později si medaili Za zásluhy převezmou také budoucí policejní prezident Martin Vondrášek a novinář Petr Nováček, jejichž jména Zeman během ceremoniálu vyslovil.

Mezi dalšími oceněnými byli například štábní praporčice Michaela Tichá, která zemřela na misi na Sinaji, kapitán Zdeněk Poul, který se zásadně zasloužil o záchranu afghánských spolupracovníků českého státu z Kábulu, nebo český velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun.

Někteří z pozvaných navíc odmítli přijít kvůli dřívějšímu proruskému postoji prezidenta. Neúčast oznámili předsedové parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), nepřišlo ani několik rektorů vysokých škol.

Tagy: