V pátek přibylo méně nakažených než ve čtvrtek, i tak se skóre PES mírně zvýšilo

Pacientka

Aktuální covidové statistiky

Epidemický index PES po třech dnech na 86 bodech stoupl na 87 bodů. Důvodem nárůstu hodnoty PES je zvýšení zjednodušeného reprodukčního čísla, které udává průměrný počet nakažených koronavirem od jednoho pozitivně testovaného. V pátek v Česku přibylo 13 029 potvrzených případů covidu, oproti čtvrtku tedy zhruba o 1 800 méně. Česko dál zůstává v nejvyšším stupni rizika nákazy. Podle posledních dat ministerstva zdravotnictví se nákaza nejrychleji šíří mezi seniory. Denně jich v Česku přibývá kolem tří tisíc.

V pátek přibylo v Česku 13 029 potvrzených případů covidu, oproti čtvrtku zhruba o 1 800 méně. S nákazou se nyní potýká 155 730 lidí, dosud nejvíce. V nemocnicích bylo podle posledních údajů na webu ministerstva zdravotnictví 7 246 lidí s covidem, asi o dvě stě méně než předchozí den. Ve vážném stavu je 1 108 z nich.

Do statistiky v pátek zároveň přibylo 88 zemřelých s potvrzeným onemocněním COVID-19, v předchozí dny to bylo kolem 150 zemřelých.

Zjednodušené reprodukční číslo se v pátek ve srovnání se čtvrtkem mírně zvýšilo z 1,11 na 1,2. Vedle toho mírně vzrostl i průměr nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Naopak nižší byl podíl hospitalizovaných s covidem, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. V pátek jich bylo 53,4 procenta, o den dřív téměř 54 procent.

Hodnotu indexu PES ministerstvo zdravotnictví od středy určuje podle pozměněné metodiky. Výpočet už nezohledňuje relativní pozitivitu testů na nový typ koronaviru, místo něj počítá právě s podílem hospitalizovaných nezachycených v komunitě za posledních 14 dní. Další tři sledovaná kritéria jsou zjednodušené reprodukční číslo, počet nově pozitivních za posledních 14 dní a počet nově pozitivních lidí ve věku nad 65 let v posledních dvou týdnech.

S rozvolňováním nepočítejme

Vzhledem k aktuální situaci vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zatím neuvažuje o zmírnění protiepidemických opatření. Jeho náměstek Vladimír Černý v pátek uvedl, že kapacity nemocnic, které se starají o pacienty s covidem, jsou téměř vyčerpané a možnosti jejich navýšení jsou velmi omezené kvůli nedostatku personálu.

Každý den se teď v Česku objeví kolem 3 000 lidí starších 65 let nově nakažených koronavirem. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se nakazili pravděpodobně kolem Vánoc. U lidí nad 65 let je podle Duška riziko až 32 procent, že budou mít těžký průběh covidu a budou potřebovat hospitalizaci.

Zlepšení očekává Dušek po 10. lednu, kdy by se měla začít projevovat přísnější protiepidemická opatření platná od 27. prosince. V nemocnicích se podle něj situace stabilizuje nejdříve 15. ledna.

Tagy:
nemocnice Vánoce senioři Ladislav Dušek ANO 2011 nově nakažení Česko koronavirus COVID-19 koronavirová opatření Vladimír Černý Jan Blatný systém PES rizikové skóre pátý stupeň infekční onemocnění (nákaza) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Protiepidemický systém České republiky