Norové rozluštili záhadu utonulého batolete. Šlo o syna kurdsko-íránských uprchlíků

Norská policie oznámila, že tělo nalezené na pobřeží země na začátku tohoto roku patří pohřešovanému patnáctiměsíčnímu dítěti, které zahynulo v Lamanšském průlivu. Chlapec Artin zahynul spolu se členy rodiny poté, co se s nimi potopil člun, na kterém cestovali. Kurdsko-íránská rodina se snažila dostat z Francie do Spojeného království. Nyní budou Artinovy ostatky převezeny zpět do Íránu, kde budou pohřbeny.

V pondělí norská policie uvedla, že tělo našli na Nový rok dva policisté na jihozápadním pobřeží země poblíž Karmoy. „V Norsku jsme neměli nahlášené žádné pohřešované dítě a žádná rodina policii nekontaktovala,“ řekla BBC vedoucí policejního vyšetřování Camilla Tjelle Waageová. „Modrá kombinéza také nebyla norské značky. To naznačovalo, že dítě není z Norska,“ dodala.

Poté byl získán profil DNA, který potvrdil, že se skutečně jedná o Artina. „Kvalifikovaným odborníkům z oddělení forenzních věd univerzitní nemocnice v Oslu se podařilo získat shodné profily DNA,“ uvedla policie ve svém prohlášení.

Nemáme peníze a na výběr

Nihajat, Artinova teta, byla první příbuznou, se kterou norská policie mluvila. „Jsem šťastná i smutná zároveň. Šťastná, že se Artinovy ostatky nakonec našly, a smutná, že nás navždy opustil,“ sdělila v pondělí Nihajat BBC.

Krátce po potopení lodi se BBC dostala k sérii textových zpráv, které pravděpodobně poslala Shiva Mohammad Panahiová. Jedna připouštěla nebezpečí plavby lodí přes kanál La Manche, ale žena ji uzavírala slovy „nemáme na výběr“. „Pokud chceme jet nákladním autem, možná budeme potřebovat více peněz, které ale nemáme,“ stálo ve druhé zprávě.

Miliony Kurdů

Loď s rodinou se potopila v Lamanšském průlivu 27. října. Rodina pocházela z města Sardašt v západním Íránu, nedaleko hranic s Irákem. Pětatřicetiletý Rasoul Iran-Nejad, stejně stará Shiva Mohammad Panahiová, devítiletá Anita a šestiletý Armin potopení nepřežili. Patnáct dalších migrantů bylo převezeno do nemocnice a v uprchlickém táboře Dunkerque zahájil vyšetřování incidentu francouzský státní zástupce.

Tisíce íránsko-kurdských uprchlíků každoročně vkládají životy svých rodin do rukou převaděčů a vydávají se do Evropy. Kurdská komunita v Íránu čelí politickému pronásledování i obrovským ekonomickým rozdílům. Hornatou část rozkládající se na hranicích Turecka, Iráku, Sýrie, Íránu a Arménie obývá 25 až 35 milionů Kurdů.

Tagy: