Rozlučka s létem ve velkém stylu? Pálavské vinobraní v Mikulově

Soutěž Pálavské vinobraní

Pálavské vinobraní klepe na dveře

Letní prázdniny jsou za námi, začíná nový školní rok a tomu jde v patách podzim. Tohle všechno může někomu působit vrásky. Přece jen se ale najdou důvody, proč koloběh času přijmout s lehkostí, možná dokonce radostí. Jedním z nich je bezpochyby Pálavské vinobraní, které ke konci léta neodmyslitelně patří. Letos se koná už šestasedmdesátý ročník. A jak je jeho zvykem, přináší možnost rozloučit se s létem všemi smysly.

Víno, velká spousta toho nejlepšího vína, ženy i muži a zpěv s tancem! Pálavské vinobraní se za dobu své existence stalo pomyslnou tečkou za létem pro celé generace Čechů a nejen je. V jihomoravském Mikulově se pravidelně scházejí desítky tisíc lidí, které sem přivádí vedle jiného láska k moku z bobulí. Míří sem za veselou náladou, skvělou společností i kulturním potěšením. A odvážejí si vzpomínky, jež hřejí ještě dlouho po nástupu deštivých dní.

Společnost Mikulovská rozvojová podporuje a aktivně vytváří kulturní i sportovní vyžití v Mikulově. Její profesionální organizátoři mají prsty ve většině akcí, které se tu konají - slavnosti města, Festival pouličního umění, Svatomartinské oslavy, vánoční akce apod. Tou nejzásadnější událostí je ovšem Pálavské vinobraní.

Kde není víno, tam není lásky

Rčení o víně je řada a jeho vyznavači svatosvatě potvrdí jejich pravdivost. Jak říká Petra Eliášová, ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová, kdo na Mikulovské vinobraní jednou přijede, musí se na něj po roce zase vrátit.

„Mikulov je město s vůní jihu. Je opravdu nezapomenutelné pro všechny, kteří tam přijedou. Kdokoliv jednou zavítá, už nikdy nechce jinak. Je to místo, které je opředeno nejenom bohatou historií, ale také zvyky, tradicemi a víno i burčák tam tečou proudem,“ potvrzuje ze zkušenosti Petra Eliášová.

A dodává, že burčáku se každoročně při vyhlášeném vinařském veselí vypije zhruba 40 tisíc litrů. Vína snad ještě více. „Na zámku pokaždé probíhá velká soutěž Mikulovské vinařské podoblasti s vyhodnocením 655 vzorků vín, které od pátku do neděle mohou návštěvníci Pálavského vinobraní koštovat. Je to hodně o víně, o jídle, o skvělé zábavě,“ vykládá dále organizátorka v pořadu Nový den.

Someliérem bez obav

S trochou nadsázky se dá říct, že během tří dnů se z každého návštěvníka stane someliér. Jedinou povinností na Pálavském vinobraní je totiž ochutnávat dobré jídlo a pití a přitom se skvěle bavit. Rychlému ovínění se podle Petry Eliášové dá předejít třeba chůzí. „Třeba amfiteátr, což je jedna ze stagí, je zhruba kilometr daleko od středu města. Tak to se to víno potom trochu vychodí,“ a jedním dechem doplňuje, že dalším skvělým způsobem, jak si zachovat čistou hlavu, je tanec.

Letošní 76. ročník Pálavského vinobraní se koná 8.–10. září. A zváni jsou všichni, kteří se rádi baví. Je ale třeba upozornit na fakt, že kdo se rozhodne narychlo, musí se nejspíš smířit s přespáním ve stanu. Ubytovací kapacity jsou vyčerpány dlouho dopředu. „Co se týče hotelů, penzionů, tam už asi není moc velká naděje. Většina návštěvníků už si ubytování blokuje rok dopředu, protože tam jezdí pravidelně. Ale máme celkem tři stanová městečka, dvě jsou v Mikulově, jedno je v ATC Merkur v Pasohlávkách, odkud jezdí i autobus,“ zmiňuje další možnosti ředitelka Mikulovské rozvojové a dodává, že kdo chce, může přijet třeba karavanem. „Kapacita je pořád volná a nemusí se v ATC Merkur předem objednávat. Tam se určitě ještě teď dá ubytovat, zaregistrovat a užít si Pálavské vinobraní.“

Sama doprava, kdy dostupnost centra celé akce zajišťují zmíněné autobusy, pak o to více pomáhá všemi účastníkům užít si vinobraní bez obav. Nemusejí totiž vůbec sedat za volant a omezovat se tak.

„Doprava je opravdu zajištěna ze všech stran. Týká se to i Brna, odkud jezdí pravidelně autobusy, dokonce je vypraven vlak někdy v půl desáté dopoledne. A potom kolem půlnoci se lze tím vlakem vrátit zpátky, jsou na něj navázané další spoje,“ říká Petra Eliášová.

A dodává další důležitou informaci ohledně parkování: „Když už návštěvníci přijedou autem do Mikulova, máme pro ně celkem sedm velkých parkovišť. To největší centrální je v Jiráskově ulici, odkud je právě navázána kyvadlová doprava, která jezdí po celém Mikulově zdarma a lze se pohodlně dopravit úplně kamkoliv. A i na těch dalších šesti pohodlně zaparkují. Cena je tam nízká, myslím si, že se vyplatí nechat tam stát auto celé tři dny a jenom si užívat toho veselí a všeho, co v Mikulově čeká.“

Vstupenky na Pálavské vinobraní lze koupit na místě i on-line. Předprodej koneckonců začal ihned po skončení loňského ročníku. „Když si někdo koupil vstupenku v síti Ticketstream do konce června, byla za cenu 850 Kč. Do konce srpna je za 1 000 Kč, takže jsou poslední dny na to, koupit zlevněnou permanentku na celé tři dny. Pak je do 7. září za 1 100 Kč a na místě potom za 1 200 Kč,“ říká pořadatelka a dodává, že problém není ani vstupné pouze na jeden den. „Pátek a sobota vyjdou na 800 Kč, neděle je za 300 Kč.“

Pokud by někoho od účasti na poslední chvíli odrazovaly obavy z front, může je podle Petry Eliášové klidně pustit z hlavy. „Fronty nejsou až tak velké, máme několik pokladen, tak si myslím, že to zvládnou pohodlně i s tou sklenkou vína před branou.“

Pořadatelé se snaží myslet i na životní prostředí. A tak i na Pálavském vinobraní funguje systém vratných kelímků na víno, burčák i pivo.

Nejen z vína jest je člověk v Mikulově

Vedle skvělého jídla a pití tu na návštěvníky čeká bohatý kulturní program. Při jeho sestavování organizátoři mysleli i na děti. „Je tam řemeslný jarmark, v zámecké zahradě funguje spousta divadýlek, kejklířů. Máme stanoviště i na Kozím hrádku, protože je to hodně také o historii. Každým rokem si připomínáme historickou událost z roku 1403, kdy těžkooděnci v čele s rytířem Janem z Lichtenštejna šli do vídeňského vězení osvobodit krále Václava IV. A s tím se váže jejich návrat v sobotu v pravé poledne, kdy je náměstí úplně plné. Naší královnou je Chantal Poullain, společně s králem přijedou s velkým průvodem, který potom pokračuje na amfiteátr.“

Právě amfiteátr je jednou ze šesti stagí, které návštěvníkům nabídnou dostatek zábavy. Největší najdou na zmíněném amfiteátru a všem příchozím z nich zahrají známé kapely. Zaznějí tu hity od No Name, Viktora Sheena, I.V.M., Jelena, dále Čechomoru, Kataríny Knechtové, Eddieho Stoilowa či Anny K.

Historická část programu je podle Petry Eliášové především o folklóru. Novinkou je pak sobotní panelová diskuse. „Letos je na téma Zlaté české ručičky. My si tam vždycky zveme čtyři odborníky, kterými letos jsou pan profesor Pirk, pan architekt Hlaváček, dále také pianista Ivo Kahánek a umělecký sklář Jiří Pačinek. Takže každý si tam najde to své.“

Vinařem na víkend pro dobrou věc

Letos se návštěvníci Pálavského vinobraní mohou podílet na dobrém skutku, kterým podpoří vážně nemocného Matěje ze Zlína. Během akce samé se budou moci v pátek a sobotu nechat otestovat neinvazivně ze svých slin, zda by byli potenciálně vhodným dárcem kostní dřeně. „I když jsou ovínění, vůbec to nevadí. Vezme se vzorek a vytipuje se, kdo by eventuálně mohl kostní dřeň darovat a pomoct malému Matějovi. Je to projekt 450 ml naděje.“

Tagy: