Pohroma zvaná vši. Poradíme, jak s nimi co nejrychleji a nejefektivněji zatočit

Přítomnost vši ve vlasech se vyznačuje nepříjemným svěděním pokožky (Ilustrační foto)

Děti mají vši

Mnoho rodičů takovou situaci zná. Dítě si kromě krásných zážitků z tábora přiveze i množství nechtěných parazitů. Jak s tímto vlasovým hmyzem co nejefektivněji zatočit? Účinným pomocníkem může být i zařízení, které je běžnou součástí koupelen.

Veš dětská v dospělé fázi života dorůstá až do délky dvou milimetrů. Ve vlasech dokáže nadělat pěknou paseku. Nepříjemnou zkušenost s tímto druhem parazita má za sebou také rodina z Českých Budějovic. Vše začalo poté, co se dcera paní Moniky vrátila z prázdnin.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pozor na nebezpečné parazity při koupání, ohrožují hlavně děti. Odborník radí, kdy k lékaři

„Bylo nezbytné všechno vyprat, vydezinfikovat, a to jak polštáře, tak plyšáky,“ popsala hodiny po návratu dcery. „Má dlouhé vlasy, proto jsem musela poctivě vyčesávat pramínek po pramínku,“ přiblížila.

Nejobvyklejšími metodami, jak bojovat proti vším, jsou přípravky z lékárny spolu se speciálním hřebenem, takzvaným všiváčkem. Po použití se většinou opláchne a přestříkne dezinfekcí. Mezi nejúčinnější zbraně patří ale překvapivě i fén.

„Foukání horkého a suchého vzduchu tento hmyz velmi rychle zahubí,“ vysvětluje Jan Štefka, parazitolog z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Parazitologického ústavu Akademie věd. Pokud se vší chceme efektivně zbavit, nesmíme přehlédnout ani vajíčka přilepená na kůži či přímo na vlasech.

„Živí se krví, kterou sají, a tím mohou způsobit malinkou ranku. Právě ta vyvolává pověstné svědění,“ doplnil odborník. Lékárníci potvrzují, že zájem o přípravky proti vším je stále velký. Zákazníci se také předzásobují na období, kdy děti začnou opět navštěvovat mateřské a základní školy, a objeví se tak v kolektivu.

Tagy: