Pozor na nebezpečné parazity při koupání, ohrožují hlavně děti. Odborník radí, kdy k lékaři

Léto a koupání patří neodmyslitelně k sobě. Pohodu u přírodních koupališť ale mohou znepříjemnit paraziti zvaní cerkárie. Zavrtávají se lidem pod kůži, nepříjemně svědí a způsobují vyrážku. Odborník Petr Horák čtenářům CNN Prima NEWS poradil, jak se jim vyhnout. Také popsal, co se děje v lidském těle, když si ho vyhlédne parazit.

Parné letní dny lákají spousty lidí k návštěvě koupališť. Plavci by se ale měli mít na pozoru, pokud se rozhodnou vyrazit k přírodním jezerům, rybníkům či biotopům. Právě tam se mohou vyskytovat cerkárie způsobující dermatitidu neboli zánět kůže. Jedná se o larvy motolic, které cirkulují mezi vodními ptáky a vodními plži. „Z jedné larvy, která napadne plže, mohou množením vzniknout tisícovky cerkárií, které se uvolňují do vody,“ upozornil profesor a parazitolog Petr Horák z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. A právě tehdy nastává problém. Larvy totiž nejsou dokonalé, a tak místo kůže vodního ptáka se omylem zavrtávají i do kůže člověka.

ČTĚTE TAKÉ: Vyrážka i otoky. Koupání v přírodě má svá úskalí, potíže ale může způsobit i voda v bazénu

Jak poznat onemocnění cerkáriemi

Podle experta po zhruba hodině od napadení začne člověk pociťovat jakési jehličky v kůži včetně postupně tvořícího se zarudnutí. Vyrážka se postupně rozvíjí. Cerkárie po zavrtání do kůže člověka zjistí díky našemu imunitnímu systému omyl, a protože se neumí dostatečně přizpůsobit, hynou. „Nejen zavrtání se do kůže, ale i následný úhyn přispívá k rozvoji imunitních, zejména kožních reakcí. Naše imunita se podílí na usmrcení parazita i jeho následné destrukci. To vše navenek vypadá jako ona vyrážka, která postupně mění svoji podobu. Někdy vytvoří miniaturní puchýřky,“ vysvětluje parazitolog.

Krom svědění a vyrážky se mohou vyskytnout i další obtíže, jako jsou teploty, nevolnost a dušnost. Hrozí především u dětí nebo u lidí, kteří již napadeni byli. „Pokud by cerkárie masivně napadly třeba malé dítě, které si celý den hrálo v mělké vodě, má všude vyrážku, a dokonce teploty a nevolnost, pak je návštěva lékaře žádoucí,“ varuje Horák.

Výrazné vyrážky a reakce se podle něj objevují u osob, jež se v minulosti s parazitem již setkaly, protože na podráždění reagují rychle. „Vyrážky svědí tak intenzivně, že člověk několik nocí těžko usíná a zejména u osob vícekrát nakažených se mohou dostavit i celkové příznaky jako teplota či zduření některých uzlin,“ doplňuje. Paraziti však naštěstí nejsou pro člověka extrémně nebezpeční. „V tuto chvíli neexistuje žádná studie, která by prokazovala něco zvlášť nebezpečného či trvalého,“ uklidňuje expert.

Klíčem je imunita

Parazitolog říká, že žádný lék v podstatě neexistuje. „Lékem je náš imunitní systém,“ sděluje Horák. Přijatelná vyrážka se dá mírnit pouze různými tišícími a kůži zklidňujícími krémy či pudry, radí odborník. „V těch vážnějších případech je potřeba nasadit kortikosteroidy,“ dodává.

Stoprocentní ochrana před napadením cerkáriemi sice neexistuje, můžeme se jim ale vyhýbat. Úplně nejúčinnější je přírodní koupaliště zkrátka nenavštěvovat. Jistotou bez parazitů jsou bazény. „Tam, kde nejsou vodní plži, nejsou ani cerkárie. V bazénech s keramickým obložením a chlorováním, kde nejsou rostliny, řasy ani plži, se cerkárie nevyskytují,“ připomíná znalec.

Pokud ale lidé k přírodním koupalištím zamíří, specialista doporučuje vyhýbat se místům, kde byla nedávno potvrzena cerkáriová dermatida. Mezi ně patří přírodní koupaliště Lhotka v Praze, areál Škodaland v Plzni, Proboštovský rybník u Teplic a Horní i Dolní Bělovodský rybník na Zlínsku. „Pokud tedy místo příjemného a uvolněného koupání v plavkách nechceme obléci neoprenový oblek, nekoupejme se tam,“ doporučuje Horák. „Snažme se plavat v hloubce a minimalizovat pobyt v mělkých částech koupališť. Po koupání, a zejména průchodu těmi mělčími částmi koupališť, se co nejdříve osušme, protože parazit na suchu nevydrží,“ vysvětluje s tím, že větší riziko výskytu parazita je u vodních ploch, kde vidíme vodní plže a současně vodní ptáky, obzvlášť kachny a labutě. „Vodní ptáci jsou infikováni v poměrně vysokém procentu,“ uzavírá profesor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Malé tornádo nad koupalištěm u Prahy? Lidi vyděsil „rarášek“, odnesl jim nafukovací matrace

Tagy: