Rozvodová revoluce se blíží. Hotovo za jedno líčení a bez ponižování, popsala úpravy Decroix

Eva Decroix (ODS)

Decroix k reformě rozvodů

Rozvodové jednání by se mělo výrazně zjednodušit a zrychlit. Hotovo by nově mohlo být už po jednom soudním líčení, nastínila v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS místopředsedkyně ODS Eva Decroix. Doplnila, že nově by se neměly během rozvodového řízení zkoumat důvody rozpadu manželství.

V České republice končí rozpadem zhruba třetina manželství. Celý proces rozvodu by měla výrazně zjednodušit novela občanského zákoníku. „Pokud rodiče budou schopni a ochotni dohodnout se na dětech i rozdělení majetku, mohou přijít k soudu a veškeré záležitosti projít v rámci jednoho jednání,“ popsala chystanou novelu pro CNN Prima NEWS Decroix.

ČTĚTE TAKÉ: Rozvody budou jednodušší, rozhodla vláda. Výslovně uvedla, že trestání dětí je nepřijatelné

V jednom líčení podle ní soud rozhodne o dětech a současně manželství rozvede. Nově by se také neměly zkoumat příčiny rozvratu manželství. „Bylo to velmi ponižující. V okamžiku, kdy se rozvádíte, nechcete, aby se stát vrtal v tom, proč vám vztah krachl,“ doplnila Decroix. Zákon počítá také s úpravou dalšího z „bolestivých míst“ rozvodu – výživného. „Novela zavádí úročení výživného, ale i možnost postoupení pohledávky. Jsou tam také nastavené sankce a mechanismy, když rodič nepředává dítě tomu druhému,“ přiblížila Decroix.

Zákon má zpoždění

Původně měla novela začít platit již od ledna 2025, její účinnost se ale posune o půl či celý rok. „Snažíme se koaliční shodu udržet a zatím mám od kolegů potvrzeno, že s tím takto souhlasí. Velmi pravděpodobně budeme účinnost posouvat, protože je důležité, aby se s tím justice i veřejnost měla čas seznámit,“ vysvětlila Decroix a dodala, že se nejedná o závod s časem.

Novelu občanského zákoníku schválila vláda již v červnu. Kromě sloučení rozvodového a opatrovnického řízení návrh ruší rozlišování forem péče o dítě na péči společnou, střídavou a péči jednoho rodiče. Již by se tak nerozlišoval takzvaný rezidentní rodič, tedy ten, který má dítě v péči, a nerezidentní rodič, který má pouze právo styku s dítětem.

Návrh také zakotví do zákonu nepřijatelnost tělesného trestání dětí, a to kvůli požadavkům Evropského výboru pro sociální práva. Česko patří k posledním státům EU, které takovou úpravu nemají. České rodiče nečekají za fyzické usměrnění dítěte nové postihy. „Cílem není trestat rodiče, ale podpořit výchovu prostřednictvím jiných výchovných prostředků než tělesných trestů,“ uvádí návrh.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jurečka o penězích pro Pavlovou: Hrad změnil dohodu, chtěl je zvlášť. Trapné, říká Schillerová

Tagy: