Rushdieho měl pobodat 24letý sympatizant íránského režimu. Narodil se libanonským emigrantům

Útočníkem, který v New Yorku pobodal britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho, má být čtyřiadvacetiletý Hadi Matar z New Jersey. Podle agentury AP se narodil ve Spojených státech libanonským emigrantům. Příznivci íránské vlády na sociálních sítích čin oslavují a varují, že podobný osud čeká i další nepřátele islámu. Podle médií Matar sympatizuje s íránským režimem a Islámskými revolučními gardami.

Podle dosavadních informací stojí za útokem na Salmana Rashdieho čtyřiadvacetiletý Hadi Matar. „Tři zdroje orgánů činných v trestním řízení informované o vyšetřování identifikovaly útočníka jako čtyřiadvacetiletého Hadiho Matara s poslední uvedenou adresou v New Jersey,“ informoval web NBC. Zdroje webu The Post sdělily, že podle počátečního vyšetřování Matar sympatizuje s íránským režimem a Islámskými revolučními gardami. Policie se domnívá, že muž neměl komplice a útok naplánoval a spáchal sám. Úřady zatím zvažují, z jakých trestných činů údajného útočníka obviní.

Spisovatel utrpěl bodnou ránu do krku a postupuje operaci. Írán, jehož vedení před více než třemi desetiletími vydalo fatvu vyzývající k zavraždění spisovatele Salmana Rushdieho, se k pátečnímu útoku na autora oficiálně nevyjádřil.

Stoupenci islámu útok oslavují

Příznivci vlády však na sociálních sítích dávají najevo radost nad násilným činem a varují, že podobný osud čeká i další nepřátele islámu, napsal americký list The New York Times (NYT). Stoupenci islámu hojně sdíleli vyjádření íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího, který uvedl, že fatva proti Rushdiemu byla „vystřelena jako kulka, která si nedá pokoj, dokud nezasáhne svůj cíl“.

„To si zaslouží gratulaci: Dá-li Bůh, budeme brzy slavit, že Salman Rushdie půjde do pekla,“ uvedl na Twitteru konzervativní íránský vědec. Další uživatel této sociální sítě napsal, že útočník byl součástí „islámských vojáků bez hranic“. „Pomsta se může opozdit, ale nevyhnutelně k ní dojde,“ uvedl konzervativní íránský aktivista.

Útokem se otevřeně pochlubilo i několik účtů spojených s revolučními gardami na komunikační platformě Telegram. Jeden z nich s názvem Syria News zveřejnil příspěvek, ve kterém píše: „Rozkaz byl proveden na místě, na které nikdy nepomysleli. Není důležité, jestli nezemře, důležité je, aby pochopili, že bitva ještě neskončila.“

Vzkaz pro americké představitele

Íránský novinář Madžíd Motamedí napsal, že útok na spisovatele je jasným vzkazem americkým představitelům, které čeká pomsta za útok na generála revolučních gard Kásema Sulejmáního, jež zemřel při americkém náletu v lednu 2020. Ve sloupku byl zmíněn bývalý americký prezident Donald Trump a jeho exministr zahraničí Mike Pompeo.

Vysoce postavený poradce íránského vyjednávacího týmu pro jaderné otázky Sajed Muhammad Marandí na Twitteru sdělil, že nebude ronit slzy pro spisovatele, „který chrlí nekonečnou nenávist a pohrdání muslimy a islámem“.

Tagy: