Lipavský: Špatný mír by jen živil agresora. Ruská invaze štěpí česko-maďarské vztahy i V4

Vztahy mezi Českem a Maďarskem jsou dobré, jsou mezi námi ale zásadní rozdíly, prohlásil český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) po jednání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártem. Obě země se neshodnou zejména v otázce pomoci Ukrajině. Analytička Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Pavlína Janebová vnímá ruskou invazi jako zlom také ve vztazích mezi zeměmi Visegrádské čtyřky. Význam uskupení podle ní upadá.

Vztahy vlád obou zemí jsou podle českého ministra dobré. „Myslím, že česko-maďarské vztahy zůstávají velmi silné a kvalitní. Víme, kde jsou mezi námi rozdíly, nikdo je nezastírá a bavíme se o nich velmi otevřeně,“ zhodnotil Lipavský po jednání se svým protějškem. Dodal, že je o vzájemné vztahy třeba pečovat například proto, že mezi zeměmi bují aktivní mezilidské vztahy a obchodní spolupráce.

ČTĚTE TAKÉ: Umění válčit se na Ukrajině učí i ženy. Každý by měl být ochotný bránit vlast, říkají

V rozhovoru pro maďarský web 444 však Lipavský uvedl, že nevnímá vládu Viktora Orbána jako spojence českého kabinetu. „Záleží však na tom, co myslíme spojencem. V NATO nazýváme spojenci všechny partnery. V každém případě se s Maďarskem snažíme navázat korektní vztahy a diskutovat o všech důležitých otázkách,“ uvedl šéf české diplomacie pro 444. Později pro novináře dodal, že myslel, že vlády nejsou politickými spojenci.

Podle analytičky Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Pavlíny Janebové je jedním z největších problémů, kterým česko-maďarské vztahy čelí, rozdílný pohled na válku na Ukrajině. „Ze strategického a bezpečnostního pohledu Česko vnímá jako životně důležité, aby Ukrajina nebyla poražena, a aby Rusko nemělo šanci rozšířit svůj vliv v Evropě a dál se rozpínat. Maďaři to tak nevnímají,“ sdělila Janebová pro CNN Prima NEWS.

Otázce ruské invaze na Ukrajinu se oba ministři při jednání podrobně věnovali. „Pokud bychom v Evropě měli špatný mír, budeme tím jen živit agresora,“ sdělil Lipavský po jednání se Szijjártem. Česko Ukrajinu dlouhodobě podporuje a napadené zemi dodává kromě humanitární pomoci také zbraně.

„Jsme přesvědčeni, že musíme Ukrajinu politicky i vojensky podpořit. Je to v našem vlastním zájmu,“ uvedl ministr na přednášce na budapešťské Univerzitě Ludovika. Maďarsko je dlouhodobě proti dodávkám zbraní, protože podle šéfa maďarské diplomacie prodlužují konflikt. Na tiskové konferenci po jednání s Lipavským Szijjártó opět zmínil nutnost hovořit o míru.

Analytička: Význam V4 upadá

Rozdílné pohledy na konflikt na Ukrajině podle Lipavského neohrozí spolupráci zemí na úrovni Visegrádské čtyřky. „V4 zůstává, je to důležitá platforma pro dialog,“ sdělil šéf české diplomacie. Podle něj je uskupení důležité v tom, že poskytuje místo, kde se státy mohou bavit o otázkách, které se týkají všech členů skupiny, jako je migrace nebo obchod.

Expertka AMO však pro CNN Prima NEWS uvedla, že důležitost projektu klesá. „Význam Visegrádu upadá, a to zejména od ruské invaze na Ukrajinu,“ řekla Janebová. Ochlazení politických vztahů si podle ní uvědomují i lídři členských států V4. I tak se podle ní jedná o důležité spojení zemí.

„Mezi vládami není žádná vůle spolupráci na úrovni V4 rušit, protože si uvědomují, že představuje platformu, která má navzdory politickým rozdílům smysl,“ uvedla expertka AMO. Visegrádská čtyřka podle ní poskytuje podporu pro rozvoj občanské společnosti, infrastruktury a i celého regionu.

Bilaterální jednání mezi ministry vnímá Janebová jako snahu českého ministerstva se zahraničním partnerem komunikovat, a to přesto, že existují zásadní témata, na kterých se vlády obou zemí neshodnou. Podle ní z pozice resortu vyplývá, že je pro něj středoevropská spolupráce klíčová.

Lipavský v Budapešti se svým protějškem jednal o česko-maďarských vztazích, bezpečnosti, celkové situaci v Evropě a ruské agresi na Ukrajině. „Vždy se snažím svým protějškům citlivě a pečlivě vysvětlovat český pohled a naše zájmy,“ sdělil šéf české diplomacie ještě před odletem do Maďarska.

Tagy: