Ruská ekonomika je na tom velice bídně. Expert popsal, jak přesně ji sankce zasáhly

Just o ruské ekonomice

Sankce Západu dopadají na Rusko velmi citelně, popsal ve Zprávách CNN Prima NEWS spolupracovník redakce a politolog Jiří Just. Tamní ekonomika je na tom podle jeho slov až bídně. V zemi se zdražuje, zatímco firmy se snaží šetřit na zaměstnancích. To se pak odráží na životní úrovni místních.

„Ruská ekonomika je závislá na vývozu ropy a plynu. Ačkoliv 15 let slyšíme, že Rusko chce slézt z ropné jehly, nedaří se to. Obzvlášť nyní, kdy je pod enormním tlakem sankcí, je pro ruský státní rozpočet nejdůležitějším příjmem,“ vysvětlil politolog Just.

Západní sankce prý Rusko zasáhly velmi citelně. „Ukazují to poslední data. Podle červencových čísel je propad příjmu státního rozpočtu až 30procentní,“ pokračoval ve Zprávách CNN Prima NEWS. Ruská ekonomika se proto prakticky zastavila.

Dynamika tamního hospodářství pak ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů klesla v meziročním srovnání o čtyři procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil ruský statistický úřad. Podle analytiků byl pokles způsoben slabou spotřebitelskou poptávkou a následky sankcí.

Vláda je nečinná

„Podnikatelé se také snaží neinvestovat a vyčkávají, co jim nabídne vláda. Ruská ekonomika je na tom velice bídně,“ konstatoval Just. Rusko se proto nyní soustředí na asijské a africké obchodní partnery. Zároveň se snaží používat národní měnu, čímž se chce vyhnout závislosti na dolaru a euru, a tím i používání mezinárodního platebního systému SWIFT.

„Logistika, která byla před válkou, je přetrhána. Zdražuje se, firmy se snaží šetřit, a to znamená, že se šetří na zaměstnancích,“ sdělil dále spolupracovník z Ruska. Obyčejné Rusy z toho důvodu inflace citelně zasáhla, což se odráží i na jejich životní úrovni. „Ruský režim s tím ale nic nedělá,“ dodal Just.

Tagy: