Ruské úřady utahují šrouby: Zařadily na seznam hledaných osob čtyři členy kapely Pussy Riot

Ruské ministerstvo vnitra zařadilo na seznam hledaných osob čtyři členy punkové protestní skupiny Pussy Riot. Napsal o tom dnes server Mediazona, podle kterého tak ruské úřady učinily nejpozději letos na začátku července.

Na seznamu jsou nově Olga Borisovová, Alina Pjotrovová, Diana Burkotová a Taso Pletner. Znovu se na něm objevila také Marija Aljochinová, která uvedla, že nikdo z jejích kolegů neví, proč se na seznamu nyní ocitli.

DÁLE ČTĚTE: Freudenstein: Rusko míří do megakrize. Elity mohou Putina zradit, nikdo za něj nechce zemřít

O kroku ruských úřadů se dozvěděli poté, co jedna z členek skupiny obdržela zprávu z banky, že jí zmrazili účet, píše Mediazona.

Všichni hledaní členové Pussy Riot jsou zároveň zapojení do divadelní hry Riot Days. Během svého turné vybírají peníze pro dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě, která byla 8. července částečně zničena při ruském raketovém útoku na ukrajinské hlavní město.

Při tehdejším úderu podle kyjevských úřadů zahynuli dva lidé – lékař a dědeček jedné pacientky – a dalších 34 bylo zraněno. Dva dny po útoku ukrajinský ministr zdravotnictví oznámil i první oběť z řad dětských pacientů; chlapce, který byl na jednotce intenzivní péče. Útok na nemocnici je pokládán za válečný zločin.

Na seznamu hledaných osob je od loňského března rovněž jedna ze zakládajících členek Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová.

Pussy Riot se do povědomí světové veřejnosti dostaly v roce 2012, kdy v moskevské katedrále Krista Spasitele zazpívaly punkovou modlitbu Bohorodičko, vyžeň Putina. Tři členky skupiny byly později odsouzeny a dvě z nich – Tolokonnikovová a Aljochinová – si odpykaly skoro dva roky ve vězení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin oznámil ruské podmínky pro konec války. „Standardní agresorská sestava,“ řekli Ukrajinci

Tagy:
Vladimir Putin Ježíš Kristus hudební skupina Rusko Pussy Riot Marija Aljochinová MediaZona Ochmatdyt trestná činnost, právo a spravedlnost konflikt, válka a mír Freudenstein Diana Burkot