Ruské volby jsou manifestací režimu, řekl expert. Just popsal podezřelé likvidace opozičníků

Vladimir Putin

Volby v Rusku

Ruské prezidentské volby jsou manifestací režimu, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS redaktor Hospodářských novin Pavel Pawluscha Novotný. S moderátorkou CNN Prima NEWS Pavlínou Wolfovou se shodli, že Putina ovlivnilo jeho dětství, kdy se „poflakoval po dvorcích v Petrohradu“. Během jeho vlády došlo v řadách opozice k několika podezřelým úmrtím. Proč k nim došlo, popsal pro CNN Prima NEWS Jiří Just.

V Rusku se konají prezidentské volby. Panuje ale přesvědčení, že jsou pouze symbolické, jelikož Vladimir Putin nemá protikandidáta, natož opozičního. „Nejsou to žádné volby. Je to v podstatě manifestace režimu, lidé tam přicházejí, protože musí. Jsou dokonce stanovené kvóty, že každý člen strany Jednotné Rusko musí přivést 10 lidí. Centrálně je nařízeno, že volební účast musí být 70 až 80 procent,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS redaktor Hospodářských novin Pavel Pawluscha Novotný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kreml panikaří, Rusko osvobodíme, tvrdí rebelové. Expert zmínil podmínku pro dobytí Moskvy

S moderátorkou CNN Prima NEWS Pavlínou Wolfovou, se kterou nahrává podcast o světových lídrech, se shodli, že Putinovo současné chování ovlivnilo jeho dětství. „Vladimir Putin byl takový chlapeček, na kterého neměli čas. Poflakoval se po dvorcích v Petrohradu, šikanovali ho, ale v podstatě si tam vybudoval základnu kamarádů, se kterými se přátelí dodnes,“ popsala Wolfová. „Z dnešního pohledu byl v podstatě gangster,“ dodal Novotný. Wolfová podotkla, že Putinův životopis odpovídá životopisům mnoha diktátorů a masových vrahů.

Likvidace opozičníků

Během vlády ruského prezidenta došlo v řadách opozice k několika podezřelým úmrtím. Mezi nimi například Alexej Navalnyj, který zemřel nedávno ve vězení, či Boris Němcov, který byl zastřelen přímo v Moskvě. Ohledně důvodů odstranění opozičníků je podle spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa několik teorií. „Například jde o to, že se chce někdo vysloužit před Vladimirem Putinem. Proto například měla zemřít Anna Politkovská nebo Boris Němcov. Za těmito vraždami se vší pravděpodobností stáli lidé napojení na čečenského diktátora Ramzana Kadyrova,“ popsal Just. Dodal, že o odstranění takových lidí nemusí rozhodovat přímo Putin, ale může se o to postarat jeho režim.

Ruská veřejnost se podle Justa takovými úmrtími ale příliš nezabývá. „Drtivá většina Rusů je k těmto opozičním aktivistům, novinářům a politikům spíše lhostejná, protože fandí ruskému režimu. Možná neschvalují to, co se děje, nicméně nevidí v tom žádný problém,“ sdělil Just.

Volby v Belgorodu narušily výbuchy

Prezidentské volby v Belgorodu v pátek narušily výbuchy. „Po sedmé hodině ráno se v oblasti ozvaly výbuchy. Ruská strana tvrdí, že sestřelila minimálně pět dronů, které mířily z Ukrajiny na Belgorod. Některé zdroje píší, že do oblasti dopadly rakety ruské protivzdušné obrany. Volební místnosti byly na desítky minut uzavřeny. Místní rozhlas vyzýval obyvatele, aby zatím nechodili volit a nezdržovali se u oken,“ popsal reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr z Charkova na Ukrajině.

Volby se konají i na okupovaných územích. Kyjev toto hlasování označil za nezákonné a neplatné a spojence vyzval, aby výsledky neuznali. Podle agentury AP lidé na okupovaných územích hlasují pod nátlakem a podle některých svědectví i pod hrozbou použití zbraně. „Ukrajinská rozvědka říká, že na okupovaná území dorazily týmy, které mají zajistit, aby vše dopadlo tak, jak si Kreml přeje. Tvrdí, že Putin má na okupovaných územích podporu až 85 procent. Viděli jsme videa, jak volební komisaři chodí po vesnicích, přičemž jsou doprovázeni po zuby ozbrojenými vojáky,“ sdělil Kaizr.

Tagy: