CNN: Ruské volby v zahraničí? Deprese a manipulace, tvrdí uprchlíci. Chystají protesty

Režim Vladimira Putina je autoritářský, propagandistický a porušuje lidská práva. Myslí si to řada Rusů žijících v zahraničí, s nimiž mluvila americká CNN. Část z nich má v plánu zúčastnit se březnových prezidentských voleb, přestože je o výsledku podle nich předem rozhodnuto. Voliči, kteří si ve vedení země přejí změnu, mají možnost omezeného výběru, informuje CNN.

Sergej Kulikov z Ruska odletěl jen několik dní poté, co Kreml v září 2022 vyhlásil nucené odvody a tvrdé tresty pro válečné dezertéry. Jako právník byl znepokojen tím, jak rychle byla legislativa prosazena. Nyní žije v Dubaji a chystá se hlasovat v ruských prezidentských volbách, přestože ví, že budou poznamenány nedostatkem spravedlnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Rozhodněte o budoucnosti naší země, vyzval Putin Rusy. Za příklad dal vojáky

„Hlasování je jediným dostupným liberálním a účinným způsobem, jak vyjádřit protest jak v Rusku, tak i mimo něj. Když se lidé nedostaví do volebních místností, usnadňuje to práci při falšování hlasů,“ řekl pro americkou CNN.

Kulikov je jedním ze stovek tisíc Rusů, kteří uprchli ze země od února 2022, kdy prezident Vladimir Putin zahájil rozsáhlou invazi na Ukrajinu. Ruská ústřední volební komise podle státní agentury TASS uvedla, že hlasování v zahraničí proběhne ve 288 volebních místnostech ve 144 zemích. Je to o více než sto míst méně než v posledních volbách v roce 2018. Tehdy v nich hlasovalo téměř půl milionu lidí. Letos se očekává, že jejich počet bude vyšší vzhledem k masovému odchodu obyvatel z Ruska.

Dobré řešení neexistuje

„Tyto volby nejsou o výběru správného kandidáta. Všichni dobře chápeme, který kandidát bude zvolen,“ řekla CNN Ljuba Zacharovová. Datová analytička se v březnu 2022 přestěhovala do německého Hamburku. Vzhledem k tomu, že volební místnost v Hamburku bude zavřená, plánuje jet volit až do Berlína. „S největší pravděpodobností poškodím hlasovací lístek,“ sdělila.

To se stalo oblíbenou strategií voličů, kteří chtějí dát najevo svou nespokojenost. Nesprávným označením lístku volič v podstatě nehlasuje pro žádného z uvedených kandidátů. „V těchto volbách neexistuje žádné dobré řešení. Nejsou žádní dobří kandidáti,“ dodala Zacharovová.

Ve volebním klání zůstali kromě Vladimira Putina tři muži – místopředseda Státní dumy Vladislav Davankov, poslanec Komunistické strany Ruské federace Nikolaj Charitonov a nacionalista Leonid Sluckij. Všichni kandidáti jsou podle CNN všeobecně považováni za spolehlivě prokremelské. Sky News dodává, že se jedná pouze o „symbolické“ uchazeče o post prezidenta. Všichni také podporují Putinovu invazi na Ukrajinu.

Jedinému protiválečnému kandidátovi, který otevřeně kritizoval Putinovu politiku, Borisu Naděždinovi, Ústřední volební komise v únoru účast ve volbách zakázala.

Podle Zacharovové je v souvislosti se smrtí vězněného opozičního lídra Alexeje Navalného důležité u volebních uren navázat kontakt s dalšími opozičními voliči v Německu. Tyto vazby by podle ní jednoho dne mohly být využity k vybudování silnějšího systému podpory demokraticky smýšlejících Rusů v zemi i mimo ni. „Důležitější, než jít volit, je organizovat protestní akce,“ řekla Zacharovová.

Akademička Anna, která se v roce 2022 přestěhovala do izraelského Beerševy, na hlasování rezignovala. Podle ní účast ve volbách pouze pomáhá kremelskému tvrzení, že Rusko je demokratické. Vyšší počet „ukradených“ hlasů podle ní poukáže na zjevnou nelegitimitu voleb. „Pokud Putin v těchto volbách získá 96 procent hlasů, budou to zcela jasně totalitní volby. Ať dají můj hlas Putinovi. Chci, aby světová média přišla s titulky: V Rusku je totalitní režim,“ sdělila.

Nejzmanipulovanější volby v historii?

Podle výzkumného pracovníka think tanku Royal United Services Institute Calluma Frasera, Putin spoléhá na to, že tyto volby ukáží, že jeho válka na Ukrajině má v zemi podporu, přestože se ruská ekonomika pod tíhou sankcí a vysokých výdajů na obranu potýká s velkými problémy.

„Volby v autoritářských režimech jsou často používány jako symbolické vyjádření mandátu vůdce vládnout. Tyto volby budou nejzmanipulovanější v ruské historii. Ačkoli volební účast bude téměř jistě nižší než 80 procent, můžeme očekávat, že oficiální rétorika bude uvádět čísla v tomto rozmezí,“ uvedl expert na ruskou zahraniční politiku.

Fraser odhaduje, že 10 až 15 procent ruské populace je se systémem extrémně nespokojeno a je připraveno to dát najevo. Existuje však mnohem větší, apolitická část společnosti, která zůstane doma, protože se domnívá, že jejich hlas je zbytečný. „Skutečný názor mnoha Rusů zůstává v jejich hlavách,“ vysvětlil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Silný geroj Putin? Ruská propaganda ho ukazuje jako bohatýra a zesměšňuje Bidena i Navalnou

Tagy:
Vladimir Putin Německo CNN Moskva Hamburk Dubaj volby Rusko volební místnost Leonid Sluckij Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Nikolaj Charitonov Vladislav Davankov