Ruský debakl? Putinovi nejbližší mu nesmí říct pravdu, mohl by je popravit, míní expert

Vladimir Putin

Visingr označil Rusy za diletanty

Obrovský a nečekaný odpor Ukrajinců i značné ruské ztráty. Proč se invaze Putinovy armády nevyvíjí podle prezidentových představ, rozebíral ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr.

Přibližně pětikilometrový ruský vojenský konvoj asi 60 kilometrů od Kyjeva zachytily v neděli večer satelitní snímky americké společnosti Maxar. V konvoji jsou prý tanky, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně či cisterny s palivem.

„Konvoj mě fascinuje. Nechápu, který vojenský ‚génius‘ pošle po jedné dvouproudé silnici vozidla pěkně naskládaná za sebou. Navíc po vozovce, která vede bažinami a lesy, není kam uhnout. Lepší cíl pro ukrajinské letectvo a dělostřelectvo si nedokážu představit. Pokračuje ruský diletantismus,“ okomentoval záběry Visingr.

Nikdy si prý nedokázal představit, že armáda světové velmoci může něco takového předvádět. Zda Ukrajina už na konvoj zaútočila, není zatím jasné. Už v pondělí ráno se ale objevily zprávy o tom, že ukrajinské jednotky před Kyjevem výrazně ruskou kolonu narušily a znemožnily její zásobování.

„Ukrajinci se dál brání a Rusové už nasadili své nejmodernější tanky T-90. Minimálně o tři už přišli, opěvované ochranné systémy nefungují,“ dodal. Stále více se spekuluje, že ruská invaze nejde tak, jak si Moskva představovala. Podle Visingra ale prezident Vladimir Putin nemusí mít přesné informace o tom, jak válka skutečně probíhá.

„Jeho nejbližší mu nemohou říkat, jaké jsou ztráty, protože by se rozzuřil, nechal je odvolat, možná popravit,“ zhodnotil analytik.

Putin také v neděli nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Tvrdil, že se tak děje v reakci na „agresivní prohlášení“ vedoucích představitelů členských zemí Severoatlantické aliance na adresu jeho země.

Rusové už během bombardování ukrajinských měst měli použít opakovaně takzvané vakuové bomby. Tyto zbraně jsou přitom zakázané ženevskými úmluvami.

Tagy: