Ruský konvoj před Kyjevem? Diletantismus pokračuje. Pro Ukrajinu snadný cíl, říká expert

Ruský vojenský konvoj mířící směrem na Kyjev vyfocený v neděli 27. února

Visingr označil Rusy za diletanty

Ruský vojenský konvoj mířící ke Kyjevu je podle vojenského analytika Lukáše Visingra snadným cílem pro ukrajinské letectvo a dělostřelectvo. Ve vysílání CNN Prima NEWS pak postup Rusů při invazi označil za diletantismus.

Přibližně pětikilometrový ruský vojenský konvoj asi 60 kilometrů od Kyjeva zachytily v neděli večer satelitní snímky americké společnosti Maxar. V konvoji jsou prý tanky, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně či cisterny s palivem.

„Konvoj mě fascinuje. Nechápu, jaký vojenský ‚génius‘ pošle po jedné dvouproudé silnici vozidla pěkně naskládaná za sebou. Navíc po silnici, která vede bažinami a lesy, kde není kam uhnout. Lepší cíl pro ukrajinské letectvo a dělostřelectvo si nedokážu představit. Pokračuje ruský diletantismus,“ zhodnotil satelitní záběry Visingr.

Nikdy si prý nedokázal představit, že armáda světové velmoci může něco takového předvádět. Zda Ukrajina už na konvoj zaútočila, není jasné. Neoficiální zprávy o leteckém útoku se objevily v noci na pondělí. „Ukrajinci se dál brání a Rusové už nasadili své nejmodernější tanky T-90. Minimálně o tři už přišli, opěvované ochranné systémy nefungují,“ kroutil hlavou expert.

Putin o tom neví, spolupracovníky by popravil

Stále častěji se i proto spekuluje, že ruská invaze nejde tak, jak si Moskva představovala. Podle Visingra ale nemá prezident Vladimir Putin reálné informace.

„Jeho nejbližší mu nemohou říkat, jaké jsou ztráty, protože by se rozzuřil, nechal je odvolat, možná popravit. Putin se i kvůli covidu dostal do izolace a obklopuje se lidmi, kteří jsou daleko horší než on,“ uvedl analytik.

Právě Putinovi spolupracovníci prý vedou prezidenta špatným směrem. „V takové atmosféře se racionální rozhodnutí založená na objektivních faktech přijímat nedají,“ podotkl Visingr.

Putin se v neděli rozhodl uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Tvrdí, že se tak děje v reakci na agresivní prohlášení vedoucích představitelů členských zemí Severoatlantické aliance na adresu jeho země.

Visingr nedokáže přesně určit, jak se rozkaz projeví. Není totiž jasné, co jednotlivé stupně v Rusku znamenají. „Nejspíše by mohly vyjet mobilní rakety z úkrytu na hlídkové trasy, mohla by začít instalace jadernách hlavic na nosiče,“ odhadl.

Podobná situace už ale nastala při anexi Krymu v roce 2014, proto Visingr považuje akci jako upozornění pro Západ, že Rusko je stále jaderná velmoc. Přímé údery alespoň zatím neočekává.

„Pokud by země byla v danou chvíli řízena lidmi, kteří už nemyslí racionálně, byl by to obrovský problém. Celé jaderné odstrašování je založeno na racionalitě aktérů a ne na tom, že jaderný knoflík ovládá šílenec,“ narážel opět na atmosféru ve vedení Ruska.

Tagy: