Ruský gang prý vykrádá švédské silniční radary. Kamery potřebují drony posílané na Ukrajinu

Švédská policie zaznamenala jen od srpna na 150 případů vykradených zařízení měřících rychlost na silnicích, celkem už jich je přes 200. List Aftonbladet upozornil na možnost, že by kamery ze stacionárních radarů mohly být použity v ruských dronech zapojených do války na Ukrajině.

„Ukradené díly z radarů mohou skončit v ruských dronech,“ tvrdí Hans Liwång, docent v oboru obranných systémů na Norské akademii obrany. Podle Liwånga se vykrádáním švédských radarů věnují specializované ruskojazyčné gangy, které jednoduše reagují na poptávku po určitých součástkách na černém trhu s vojenskou technikou.

Pouhé spekulace?

Škoda na poškozených zařízeních v krajích Uppland, Dalarna, Gästrikland a v okolí jezera Viggen a Stockholmu se podle policejních orgánů vyšplhala už na 3,4 milionu eur, tedy přes 80 milionů korun. „Jsme si vědomi fám, že se zařízení používá v ruských podomácku vyrobených dronech, ale nemůžeme zacházet do podrobností o naší zpravodajské práci,“ řekl deníku Aftonbladet mluvčí švédské národní bezpečnostní služby Säpo.

Ukrajinské ministerstvo obrany dříve zveřejnilo na internetu video, na kterém je rozebírán havarovaný ruský dron. Ukazovalo, jak byla k vlastnoručně vyrobenému dronu připevněna kamera pomocí suchého zipu. Typ kamery byl podobný jako u švédských rychlostních kamer.

Víceméně po domácku vyráběné ruské drony jsou podle Aftonbladetu úspěšně používané pro lokalizaci ukrajinských sil. Není ale jasné, zda jsou předmětné kamery součástí i tzv. kamikadze dronů, které Rusko nedávno nasadilo při útocích na ukrajinská města.

Tagy: