Ruský nadčlověk vs. ukrajinský muž lidu. Jak lidé vnímají lídry znepřátelených zemí?

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a hlava ruského státu Vladimir Putin

Ruský nadčlověk a ukrajinský muž lidu

Ruský nadčlověk a ukrajinský muž lidu. I tak veřejnost vnímá dva prezidenty na stranách válečného konfliktu. Podle odborníků se jejich image dramaticky změnila v posledním týdnu.

Vladimir Putin jako ruský superman, který se prohání na koni svlečený do půl těla, potápí se pro amforu, dává góly do hokejové branky, jezdí ve formuli nebo chytá obří sumce. Volodymyr Zelenskyj naproti tomu jako komik, který před kamerami tančí, převléká se do ženských šatů, nebo dokonce hraje na piano svým penisem. I tak ukazují sociální sítě oba lídry znepřátelených zemí.

„Putin aspiruje na jednoho z nejmocnějších mužů zeměkoule, vládce ohromného impéria. Kdežto Zelenského jsme vnímali jako nějakého komika, kterého si zvolili Ukrajinci, protože byli zoufalý,“ říká marketingový expert Jakub Horák.

Ukrajinského prezidenta před vypuknutím konfliktu lidé moc vážně nebrali ani na jeho půdě. Témeř tři roky po volbách jeho popularita klesla na 27 procent. Během konfliktu se ale naopak zvedla na více než 90 procent. Pomohla mu k tomu i lidskost před kamerou.

„Když se fotí v balistické vestě, působí přirozeně, nejsou to naaranžované fotky typu Putin na medvědu, Putin loví amfory a tak podobně,“ vysvětlil Horák.

Obecně se image obou v posledních týdnech rapidně změnila. Tím horším směrem prý pro Putina. „Rusové možná měli příjemný pocit z toho, že jejich vůdce dokáže takzvaně zbloudilému hejnu ptáků ukázat cestu kudy na jih. Jsou lidé, kteří jsou ochotní těmto zkazkám věřit. To všechno je ale pasé. Posuzuje se podle toho, kolik ruských kluků zůstane na bojišti. Pro Putina je to nenapravitelná imageová škoda,“ řekl publicista Jefim Fištejn.

Zelenskyj je lidský

„Člověk má zvláštní tykadla, aby ucítil, co je strojené, co je předstírané a co je lidské. A Zelenskyj je lidský. Je to sice herec, ale tohle se nedá zahrát,“ pokračoval Fištejn. „Když točí videa, usmívá se u toho. Mohl by to podávat nějakým tragickým, patetickým hlasem –⁠ jsme ve smrtelném ohrožení, bojujeme o každou stopu území, ale on se směje,“ doplnil Horák.

Vstřícnost je nakonec vidět i na fotkách obou prezidentů s jejich ministry obrany – Zelenskyj v těsné blízkosti, Putin přes několikametrový stůl. Některé věci mají ale oba státníci společné. Oba jsou nevelkého vzrůstu, něco kolem 170 centimetrů, a u obou se dá hovořit o tom, že knihu byste neměli posuzovat podle obalu.

Tagy: