Smrt ruského žoldáka. S lebkou v ruce vyzýval k vraždění Ukrajinců, skončil s kulkou v hlavě

Ruský žoldák Igor Mangušev skončil na Ukrajině s kulkou v hlavě. Muž, který loni s lebkou ukrajinského vojáka v ruce vybízel k nenávisti proti nepřátelům, zranění podlehl, uvádí web BBC. Kdo ho zabil, se neví.

Mangušev, který bývá označován za neonacistu, zemřel v nemocnici několik dní poté, co byl na Ukrajině střelen do hlavy, uvedli jeho přátelé. Jeho manželka Taťána označila jeho smrt za popravu, píše web BBC.

K TÉMATU: Bizarní kamufláž: Okupanti zamaskovali houfnici odpadky. Ukrajinci stroj přesto zničili

Lékaři ženě zesnulého vojáka sdělili, že k výstřelu došlo z bezprostřední blízkosti, pod úhlem 45 stupňů do zadní části hlavy, a to zeshora dolů. Kulka údajně uvízla v jeho mozku. Střelba vyvolala rozsáhlé spekulace o tom, kdo mohl útok provést. Ruské úřady zabití vyšetřují a k okolnostem se zatím nevyjádřily.

Mangušev vzešel z neonacistického prostředí a spoluzaložil soukromou žoldnéřskou skupinu, která v roce 2014 bojovala proti ukrajinským silám. Velel také protiletecké jednotce v okupovaném Luhansku.

Loni v létě vyvolal značné kontroverze, když během koncertu v ruce držel lebkou muže, která podle jeho slov patřila ukrajinskému bojovníkovi, který byl zabit při obraně ocelárny Azovstal v jižním přístavu Mariupol. Tehdy prohlásil, že Rusko neválčí s lidmi, ale s „protiruským státem“, a proto nezáleží na tom, kolik Ukrajinců zemře.

Tagy:
válka smrt vojáci zahraničí Ukrajina Rusko Mariupol boje Luhansk ruská invaze na Ukrajinu vražda Igor Mangušev