Bizarní kamufláž: Okupanti zamaskovali houfnici odpadky. Ukrajinci stroj přesto zničili

Součástí války na Ukrajině jsou často i velmi bizarní situace. Po sociálních sítích se nyní šíří video, které ukazuje snahu ruských vojáků zamaskovat samohybnou houfnici 2S1 Gvozdika za každou cenu. Okupanti dělostřelecký kus těžké techniky doslova obalili křovinami, hlínou a haldou odpadků. Neobvyklá kamufláž jim ale nakonec byla k ničemu. Samohybnou houfnici zneškodnilo ukrajinské dělostřelectvo – zřejmě ve spolupráci s bezpilotním letounem.

„Ruská samohybná houfnice 2S1 byla zamaskovaná jako hromada odpadků. Stroj však zničilo ukrajinské dělostřelectvo,“ komentovala záběry pořízené z dronu stránka Ukraine Weapons Tracker.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dárek pro Putina: Tank Tomáš už bojuje na Ukrajině. Složili se na něj Češi ve sbírce

Další analytický účet s názvem Special Kherson Cat upřesnil, že úder provedla ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda: „Ruské samohybné houfnici 2S1 Gvozdika nepomohlo ani to, že byla maskovaná jako skládka odpadků. Zničila ji ukrajinská 59. brigáda.“

Na videu, které pořídil ukrajinský dron, je skutečně vidět, že Rusové obávané dělo obalili křovinami, hlínou i haldou odpadků. Právě nepořádek je častým úkazem ruských zákopů. V tomto případě byl použit na neobvyklou kamufláž.

Ukrajinci se ale maskováním okupantů nenechali oklamat. Houfnice nakonec inkasovala přímý zásah od ukrajinského dělostřelectva. K úderu podle všeho došlo nedaleko od Doněcku, hlavního města stejnojmenné oblasti, v níž už několik měsíců v kuse probíhají krvavé střety mezi ukrajinskou a ruskou armádou.

Bizarních incidentů přibývá

Přestože jsou boje na Ukrajině velmi brutální, bizarních videí z fronty stále přibývá. Například v lednu měl ukrajinský úder na ruský konvoj vyděsit posádku jednoho tanku natolik, že stroj svou hlavní při úprku shodil hned několik okupantů, kteří seděli na dalším obrněném vozidle.

K další kuriózní situaci došlo například loni na konci června, když ruský voják v neobydlené oblasti zřejmě vykonával potřebu. Během toho na něj bezpilotní letoun ovládaný ukrajinskou armádou svrhnul výbušninu. Exploze byla tak silná, že okupant doslova ztratil půdu pod nohama.

Na konci května v Záporožské oblasti zase průzkumný dron odhalil pozici ruského bojového vozidla ukrytého u obytného domu. Jeden z okupantů letoun zpozoroval a ukázal mu vztyčený prostředníček. Ukrajinci později místo vybombardovali a ruský obrněnec zlikvidovali.

Tagy: