Rusové odsoudili Gluchovského za kritiku armády a války. Klidně to zopakuji, říká spisovatel

Známý ruský spisovatel Dmitrij Gluchovskij byl ve své zemi odsouzen k osmi letům vězení za to, že „šířil lži“ o ruské armádě a kritizoval probíhající válku na Ukrajině. Autor postapokalyptických románů Metro 2033 a Metro 2034, podle jejichž námětu vznikly i videohry, reagoval, že svoji kritiku klidně zopakuje. Za ruské mříže se však Gluchovskij nechystá. Již nějaký čas ve své domovské zemi nežije.

Gluchovskij byl u tribunálu v Moskvě odsouzen podle zákona o diskreditaci ruské armády, který Státní duma přijala poté, co Rusové zahájili svoji invazi na Ukrajinu. Díky tomuto zákonu může Kreml umlčet nepohodlné kritiky v zemi. Za kritiku ruské armády a postupů, což je často označováno jako „lživé zprávy“, hrozí odsouzeným až 15 let vězení. O případu informují ruská média v čele s opozičním listem Novaja Gazeta.

Slavný spisovatel si na dálku vyslechl osmiletý trest kvůli tomu, že na sociálních sítích dlouhodobě šíří videa, fotografie a texty kritizující současnou ruskou vládnoucí garnituru a tamní armádu kvůli válce na Ukrajině, kterou Moskva oficiálně označuje za „speciální vojenskou operaci“.

Do vězení však Gluchovskij takřka jistě nezamíří. Již po nějaký čas totiž v Rusku není a schovává se v zahraničním exilu. Není však známo, kde přesně ani jak dlouho v něm žije. Jeho díla se již nějakou dobu neobjevují v ruských knihkupectvích. Už v minulém roce si autor, který kromě série Metro napsal také třeba dystopický román Budoucnost, vysloužil ve své domovině zařazení na listinu „zahraničních agentů“.

Tento „titul“ Rusové v posledních letech dávají osobám, které veřejně vystupují proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Kromě Gluchovského se na seznamu koncem loňského roku objevil také známý rapper Oxxxymiron, jak tehdy informoval třeba ruskojazyčný portál Meduza.

Podle soudu jsou příspěvky od Gluchovského „uměle vytvořené“. Takto se Kreml a jeho přisluhovači pokouší bagatelizovat důkazy o činech na Ukrajině i jinde. Vidět je to i na manipulaci historií v nových učebnicích dějepisu pro středoškoláky, které někteří studenti obdrží začátkem nového školního roku. O těchto učebnicích jsme informovali zde.

Sám Gluchovskij ke svému odsouzení dal najevo, že si z něj příliš nedělá. „Jsem připraven to všechno zopakovat: ‚Zastavte válku! Uznejte, že je to válka proti celému národu, a zastavte to!‘“ uvedl spisovatel na sociální síti Telegram.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina věznice Rusko Státní duma Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Dmitrij Gluchovskij