Bachmut je téměř celý v rukou okupantů. Rusové stáhli své lodě z Černého moře

Rusové ovládli většinu Bachmutu. Nepřímo to připustil ukrajinský generální štáb. V pravidelném přehledu situace na bojišti uvedl, že se Rusové pokoušejí úplně dobýt město, které je už měsíce v epicentru nejtěžších bojů v Donbasu na východě Ukrajiny. Z amerického ministerstva obrany unikly tajné dokumenty související s ukrajinskou protiofenzivou. Pentagon vyšetřuje, kdo za únikem stojí. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov přiletěl do Ankary a zahájil dvoudenní návštěvu Turecka.

„Na bachmutském směru nepřítel pokračuje v útočných akcích, snaží se úplně ovládnout město Bachmut. Tvrdé boje pokračují,“ citovala ruská redakce BBC z komuniké ukrajinského velení. Rusové rovněž pokračují v útocích severozápadně i západně od Bachmutu. Pokoušejí se tak obklíčit ukrajinské obránce města, kteří tyto útoky podle generálního štábu odrazili. „Nepřítel během dne vedl neúspěšné útočné akce v oblastech osad Orihovo-Vasylivka a Bohdanivka. Ukrajinské jednotky na tomto úseku fronty odrazily desítku nepřátelských útoků,“ uvedl štáb.

Ruské jednotky se podle něj pokoušely útočit na celkem čtyřech úsecích fronty: u měst Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu ve Varšavě prohlásil, že ukrajinské síly se v případě potřeby z Bachmutu stáhnou, aby se vyhnuly obklíčení. Zatím ale nenaznačil, že by to bylo potřeba.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přesná muška ukrajinských snajprů. Ruská snaha o překvapení tvrdě narazila, ukazuje video

Na sociální sítě unikly tajné dokumenty popisující plány USA a NATO na posílení Ukrajiny před plánovanou ofenzivou proti ruským jednotkám. Dokumenty neobsahují konkrétní bojové plány například jak, kdy a kde hodlá Ukrajina zahájit ofenzivu. Dokumenty se rychle šíří po sociálních sítích Twitter a Telegram, hojně je sdílí proruské kanály, informuje The New York Times.

V noci na pátek stáhli Rusové všechny své vojenské lodě z Černého moře na základny. Skupina devíti lodí, která manévrovala okolo pobřeží Rusy okupovaného Krymu, odplula kvůli silné bouři. Informovalo o tom operační velení „Jih“.

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Spojené státy, že svou podporou dění na Ukrajině v roce 2014 způsobily současný konflikt mezi Kyjevem a Moskvou. Evropské unii pak Putin vyčetl, že Moskvu zatáhla do geopolitické konfrontace. Vztahy Ruska a Západu se vyhrotily na konci loňského února, kdy ruská vojska na Putinův rozkaz vpadla na Ukrajinu a zahájila tak největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ve čtvrtek přiletěl do Ankary a zahájil dvoudenní návštěvu Turecka. V pátek bude jednat s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem, napsala turecká agentura Anadolu. Oba politici by měli hovořit o válce na Ukrajině, dohodě o přepravě obilí z ukrajinských přístavů přes Černé moře a dalších tématech. Kromě konfliktu na Ukrajině země jednají o situaci v Sýrii či hlubší energetické spolupráci.

Tagy: