S neduhy na zahradě poradí Jan Kopřiva v naší listárně

Obvyklí či méně obvyklí škůdci a choroby na užitkových i okrasných rostlinách nám přidělávají vrásky na čele. Jan Kopřiva vám poradí s tím, co vás nejvíce trápí.

Mravenec je nejčastěji se vyskytující hmyz u nás

Častým problémem v zahradě bývají mravenci. Může se stát, že nenarazíte jen na jejich mraveniště v zemi, ale uvidíte je pochodovat po rostlinách co nejvýše, dokonce do korun stromů. Pak je třeba se mít na pozoru. Mravenci jsou u nás nejběžnějším druhem hmyzu. Jsou to všežravci, doma je najdete nejčastěji u sladkých potravin a venku se živí z velké části výměšky mšic nazývanými medovice. Proto s nimi žijí v symbióze. Vyhledávají některé druhy, starají se o ně a ještě navíc je pomáhají rozšiřovat. Ve stromech a keřích jim budují i kryté tunely, aby je ochránili. Tam potom vzniká náš problém.

Mšice se živí paraziticky na rostlinách, kde sají jejich šťávy na podzemních i nadzemních částech. Způsobují potom jejich zakrslost, kadeřavost a svinování listů. Přenáší i další onemocnění, např. virózy, a na listy vylučují medovici, která tvoří sladký povlak. Na něm potom rostou různá houbová onemocnění. Proto bychom měli být na pozoru, jakmile mravence na rostlinách najdeme. Pomoc je snadná. Opatřete si samolepicí pásky, které jsou oboustranně lepicí. Stačí je nalepit na strom ve výšce zhruba půl metru, aby na ně nedosáhly třeba trávy. Po nich by mravenci mšice mohli přenést. Na pásku se nalepí a rostliny budou chráněné. Stejně bude fungovat i speciální lepidlo ve spreji, které na kmen nastříkáte.

Jak ochránit kvetoucí jahody proti mrazíkům?

Strach o úrodu mají na jaře pěstitelé všeho možného. Kvetoucí rostliny často poškodí mrazíky. Květy jsou na poškození nízkou teplotou náchylné v květu i jako poupata. Pokud omrznou, později zhnědnou, opadají a nic se z nich neurodí. Ohroženy jsou třešně, meruňky, jabloně i mnoho dalších stromů. Stejně tak i jahody, a to nejen květy, ale i mladé listy. Díky postupnému nakvétání ale nemusíte naštěstí přijít o celou úrodu.

Jedním z řešení je pěstování odrůd, které jsou co nejpozdnější. Ochránit jahody nebo další citlivé rostliny můžete také použitím bílé netkané textilie. Tou je stačí zakrýt a budou v bezpečí až do -3 °C. Ideální je ji napnout na konstrukci, aby se nedotýkala přímo rostlin. To by je mohlo poškodit ještě víc, protože se na nich potom vytváří ledová vrstva.

Škůdci na růžích

Nejenom na užitkových rostlinách nás trápí škůdci. I krásné růže mohou být napadeny. Pokud na růžích najdete místo květů, listů a na vrcholech letorostů podivné útvary, takzvané hálky, navštívila je žlabatka. Drobný létající hmyz, žlabatka růžová, klade vajíčka dovnitř různých částí rostlin. Nejčastěji jsou to pupeny nebo růstové vrcholy. Rostlina se pak brání zvýšeným růstem a v místě vpichu se vytvoří hálka. Je to kulovitý útvar s komůrkami a dlouhými chlupy, ve kterém se vyvíjí larvy. Protože jde pouze o estetickou vadu, můžete se bránit jednoduše. Všechny hálky ostříhejte a spalte. Postřiky v tomto případě nemají smysl, protože se dovnitř útvaru nedostanou.

Tagy: