Vyplatí se čekat s nákupem nemovitosti? Stanjura prozradil, kdy by mohly zlevnit hypotéky

Levnější hypotéky už brzy. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve vysíláni CNN Prima NEWS řekl, že úrokové sazby u hypoték by už v příštím roce mohly začít klesat. Někteří ekonomové jeho slova potvrzují, tvrdí ale, že pokles bude pozvolný, a varují, že nižší sazby povedou k tomu, že ceny nemovitostí začnou opět růst.

Václav si chtěl vzít hypotéku na dům a přestěhovat se s ženou do vlastního. „Sazby byly ještě přes šest procent, tak jsme se s manželkou rozhodli ještě počkat, jestli to nepůjde dolů,“ sdělil redakci. Nyní platí nájem dvaadvacet tisíc. Ve stejné výši by chtěl mít i hypoteční splátku. Jenže banka ho překvapila.

„Spíše by se splátka blížila ke třiceti tisícům,“ uvedl. Levnější nemovitost mimo Prahu Václav nechce. „Taky jsme o tom uvažovali, ale vzhledem k tomu, že se manželka stará o matku, musí být v okruhu deset, patnáct kilometrů, takže Praha,“ vysvětlil. Vydržet v nájmu a vyčkat mu radí i jeho hypoteční poradce. „Radí mi počkat minimálně ještě půl roku,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlevní v novém roce hypotéky? Záležet bude na inflaci a politice ČNB, tvrdí experti

Václav není sám, kdo vyhlíží levnější hypotéky. Ministerstvo financí tvrdí, že hypoteční sazby by v příštím roce mohly začít zlevňovat. „Pokud se nám povede, a nám se to musí povést, snížit vysokou inflaci, bude to mít pozitivní efekt, od roku 2024 se sníží sazby i u hypotečních úvěrů,“ uvedl ministr Stanjura ve vysílání CNN Prima NEWS.

S hypotékou po snížení nevyčkávejte

Úrokové sazby České národní banky, které určují sazby všech úvěrů v ekonomice, se stále drží vysoko. „Musíme počítat, že sazby zůstanou vyšší, ale nebudou už tak vysoké jako letos,“ uvedl ekonom Petr Bartoň. Podle něj by úroky mohly začít klesat už na konci tohoto roku, kupci by ale neměli vyčkávat dlouho.

„Jakmile začnou klesat úrokové sazby, tak začnou růst ceny nemovitosti, protože poroste zájem kvůli levnějšímu financování,“ vysvětlil. Průměrná úroková sazba hypoték je nyní na úrovni 6,27 procenta. Vyjednáváním lze ale úroky snížit. U průměrné hypotéky může jeden procentní bod znamenat měsíční úsporu dva tisíce korun, ročně tedy čtyřiadvacet tisíc. Na úrokovou sazbu okolo dvou procent si podle ekonomů budeme muset počkat minimálně pět let.

Tagy: