Dobrá zpráva pro samoživitele. Vláda prodloužila dobu náhradního výživného

Vláda prodloužila trvání náhradního výživného.

Samoživitelé si mohou oddechnout

Samoživitelé, kteří pobírají od státu náhradní výživné, si mohou oddechnout. Původně se dávka měla vyplácet jen dva roky, což by znamenalo, že letos v létě by o ni první samoživitelé nebo samoživitelky přišli. Vláda se rozhodla prodloužit dobu, po kterou bude peníze lidem garantovat. Místo dvou let to nově budou čtyři roky.

Míša pobírá od státu náhradní výživné na dvě děti, otec dětí jí totiž peníze neposílá. „Je teď momentálně ve výkonu trestu a nevěřím, že až vyjde, začne platit,“ připustila Míša, která náhradní výživné pobírá dva měsíce a celkově bere 3 050 korun na obě děti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rodičovský příspěvek se příští rok zvedne. Zkrátí se však doba čerpání, rozhodla vláda

Když se v roce 2021 schvalovalo náhradní výživné, vláda původně chtěla lidem posílat dávku jen dva roky. Teď se doba prodlužuje na roky čtyři.

„Pokračování této formy pomoci i v následujících dvou letech je důležitou zprávou pro řadu rodin, které se ocitly ve složité situaci kvůli tomu, že jeden z rodičů neplní svou vyživovací povinnost,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Stát bude po neplatičích dlužné výživné vymáhat, zatím s tím ale nezačal, protože dluh přechází na stát až po dvou letech.

Náhradní výživné pobírá zhruba deset tisíc lidí, za první rok stát vyplatil přes sto dvacet milionů korun. „Určitě to pomůže rodinám, kde jeden rodič neplatí, na druhou stranu jsme v situaci, kdy stát hledá každou miliardu, a tohle je další výdaj. Nevím, kde se na to vezmou peníze,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS hlavní ekonom CFG Vladimír Pikora.

Na náhradní výživné nemá nárok každý

Na náhradní výživné nemá nárok každý. „Musí mít zahájenou exekuci za neplacení výživného, musí mít postihnuté nezaplacené výživné exekučně a pak teprve na základě vyrozumění o zahájení exekuce může žádat úřad práce o náhradní výživné,“ popsal ředitel nadačního fondu SOS výživné Erik Žákovec.

Jak poznamenává Míša, vyřídit to trvá velmi dlouho. „Mně osobně rok,“ sdělila s tím, že prodloužení doby, po kterou teď stát bude náhradní výživné platit, vítá: „Penízky jdou na školku, protože starší Maruška je ve školce, která stojí tisíc korun, Jiřík taky od září nastupuje, což bude další tisícovka. Už tak se snažíme šetřit, kde se dá,“ svěřila se pro CNN Prima NEWS.

.

Tagy:
peníze CNN Prima NEWS Vladimír Pikora exekuce dávky sociální péče Úřad práce České republiky Eva Davidová Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky náhradní výživné exeuční výměr